Doğaseverler Bodrum'un arka bahçesini keşfetti

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Kuşadası üyeleri her yıl gerçekleştirdikleri Bodrum gezisinde Bodrum'un tarihi ve kültürel mekanlarını gezerek Bodrum'un arka bahçesi düşüncelerini aktardılar.

  • 421

Doğaseverler Bodrum'un arka bahçesini keşfetti

EKODOSD üyeleri sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımda, “Geleneksel olarak her yıl gittiğimiz Bodrum etkinliklerinde, Yarımadada meydana gelen değişimleri yakından izlemekteyiz.

Doğaseverler Bodrum'un arka bahçesini keşfetti

Bodrum’da doğal alanların yerini yoğun yapılaşmaların aldığını her yıl yaptığımız etkinliklerde görmekteyiz. Kentin hemen yanı başında yer alan pek fazla bilinmeyen doğal ve kültürel açıdan güzelliklerle dolu bir alanda bu haftaki etkinliğimizi gerçekleştirdik.

Doğaseverler Bodrum'un arka bahçesini keşfettiRotamızın ilk durağı Bodrum Yarımadasında kurulan 8 Leleg kentinden biri olan Pedesa oldu. Kızılçam ağaçlarının içindeki akropolden güneydeki Bodrum ve kuzeydeki Torba kıyılarının aynı anda görüldüğü doğal bakı noktalarına sahip teraslardan harika manzaraları izledik. Profesyonel turist rehberi üyemiz Hakan Bahçecioğlu’ndan bölgenin tarihini dinledik. Cıvıl cıvıl öten kuş sesleri eşliğinde doğanın sesini dinleyip, Akdeniz Bitki Örtüsü’nün en güzel örneklerini görerek yürüdük. Bodrum’un orkidelerini, Kargan Çiçeklerini, Ladenlerini, Domuz Baklalarını, Bodrum Papatyalarının güzelliklerini hayranlıkla izleyip, Adaçayların, Kekiklerin harika kokusunu içimize çektik” denildi.

Doğaseverler Bodrum'un arka bahçesini keşfetti

Parkur üzerinde doğal nedenlerle devrilip yatan kızılçam ağaçları olduğu belirtilen açıklamada, “Orman ekosisteminde biyolojik çeşitlilik ve orman sağlığı açısından çok önemli olan bu ölü orman ağaçlarının olduğu yerde kalmasına sevindik. Çünkü birçok yerde bu ağaçların yerinden kaldırılarak odun yapıldıklarını görmekteyiz. Bodrum’un arka bahçesi sayılan yürüdüğümüz doğanın güzelliklerini bir daha geldiğimiz zaman tekrar görebilmenin umudunu taşıyarak, yoğun yapılaşmalarla dolu kentin içine girdik. M.Ö. 4. Yüzyılda Halikarnassos kralı Mausollos tarafından inşa ettirilen, 7 kilometre uzunluğunda Bodrum surlarının üzerindeki iki anıtsal kapıdan biri olan Myndos Kapısı’nı, 4 metre derinliğindeki hendeği, İkiz Mezarları, Roma Dönemi’ne ait mezarları inceledik. Kentin en güzel yerinde bulunan, Saint Jean Şövalyeleri tarafından üç tarafı denizle çevrili kayalık bir yarımada üzerine inşa edilen Bodrum Kalesi’ni ziyaret ettik. Bodrum kalesinde bulunan dünyaca ünlü sualtı arkeoloji müzesinin değerli eserlerini gördük. Eski halini daha çok beğendiğimiz kalenin, yeni hali pek beğenilmedi. Tekne maketlerinin, Bodrum’un ünlü süngercilerinin çıkardığı sünger çeşitlerinin yer aldığı, deniz kabukları koleksiyonlarının sergilendiği, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın da bir köşesinin bulunduğu Bodrum Deniz Müzesi’ni gezdik. Umarız Bodrum içinde doğal ve kültürel zenginlikleri barındıran doğa alanlarını korur ve geleceğe sağlıklı bir şekilde ulaştırır” denildi.

Bakmadan Geçme