• Haberler
  • Güncel
  • Depremden kurtulan Otizmli Hena'yı Özel Eğitim Okulları kabul etmedi

Depremden kurtulan Otizmli Hena'yı Özel Eğitim Okulları kabul etmedi

Kahramanmaraş depremlerinde Hatay'ın Defne ilçesinde evleri hasar gören ve hiçbir eşya alamadan evden çıkmak zorunda kalan Kahraman ailesinin ikiz kızlarından Apitik Otizm tanısı konulan Hena isimli kızlarının evde eğitim almasını, özel bir rehabilitasyon merkezinin 'devlet ödeme yapmıyor' sebebiyle kabul etmediğini ifade ederek, mağduriyet yaşadıklarını ifade etti.

  • 966
Depremden kurtulan Otizmli Hena'yı Özel Eğitim Okulları kabul etmedi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen Aliye Sema Kahraman ve Deniz Kahraman çifti, Vera ve Hena isimli ikiz kızları ile birlikte Muğla’nın Ortaca ilçesinde bir hayırseverin evinde kalıyor. Çiftin ikiz kızlarından otizmli Hera’nın bölgedeki okullarda “Devlet ödeme yapmıyor” diye kabul edilmediğini belirten Aliye Sema Kahraman, “Otizmli çocuklar ara verilirse bildiğini unutuyor, elinizde bir silgi ile siler gibi gidiyor, takıntıları artıyor. Deprem sonrası 2 aylık süreçte eğitim alamayan Hena, şu an kıyafetlerini çıkarmaya çalışıyor, oturduğu zaman kendi başını vurmaya başladı. Benim mücadelem, kızımın okula başlaması için” dedi.
Vera isimli kardeşi ile birlikte ikiz olarak 2018 yılında dünyaya gelen Hena'ya 2 yaş 2 aylıkken Atipik Otizm tanısı konuldu. Hena, tanı konulduktan 2 ay sonra özel eğitim dersleri almaya başladı. Eğitim ile birlikte davranışlarında düzelme eğilimi gösteren Hena'nın durumu ailesini sevindirmişti.
Ancak deprem nedeniyle evleri hasar gören Kahraman Ailesi’nin Muğla’nın Ortaca ilçesine taşınması ile kızlarının eğitim alabileceği bir kurum bulamadığı öğrenildi.
"Psikolog desteği istedim"
Deprem anında Hatay’ın Defne ilçesindeki evlerinde bulunduklarını belirten Aliye Sema Kahraman, “Deprem anında Hena uyanıktı bizi o kurtardı. Deprem öncesi Hena’nın salınımları artmış, bağırmaya başladı, eşim Deniz uyandı. "Aliye kalk deprem oluyor" dedi, evden dışarı çıktık. Depremden etkilenen kızları Hena için Sosyal Hizmetler’i 2 kez aradım. Psikolog talep ettim. Gelecekler ihtiyaç duyarlarsa size göndereceğiz psikolojik desteği dediler. 2 psikolog geldi, talebiniz ne dediler. Lütfen psikolojik destek öncelikle, sonra da tabii ki bez ve gıda istiyorum dedim. Ama öncelikle psikolog dedim. Sonrasında geri dönüş olmadı” dedi.
"Mersin'den Muğla'ya geldik"
Kredilerini ödedikleri evlerinin hasarlı olduğunu ancak oturulamayacak durumda olduğunu belirten Aliye Sema Kahraman, “Deprem sonrası bir eşya bile alamadık olduğumuz gibi sokakta kaldık. Yedinci gün kardeşim bizi Mersin’e getirdi, 5 gün farkındalık çocuğu olan bir aile ile birlikte kaldık. Sonra arkadaşlarımız bizi aradı, aracılar vesilesi Aydın Arıcan isimli beyin burada evinin olduğunu ve bedelsiz burada kalabileceğimiz söylediler ve 18 Şubat’ta Mersin’den otobüsle buraya geldik” dedi.
"Devlet ödeme yapmıyor diye Hena’ya özel eğitim dersi veremeyiz" dediler
Geldiklerinde Ortaca Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim’e gittiğini belirten Aliye Sema Kahraman, “Hena’nın durumunu anlattım. Antakya’da Fenerbahçe Özel Eğitim Okulu’na gittiğini, rehabilitasyon merkezinde eğitim aldığını, evde özel eğitim aldırdığımı anlattım. Özel ana okulu sordum ama okul olmadığı söylendi bana. Ortaca’da özel bir Rehabilitasyon Merkezi’ne yönlendirildim. Oradan, "devlet bize ödeme yapmıyor" ödeme yapmadığı için Hena’ya özel eğitim dersi veremeyiz" dediler. Tekrar araştırmaya başladık, Dalaman'da özel bir eğitim kurumun sahibi bizi aradı, ben Hena’yı alırım, ödeme yapılmazsa da ben Hena’yı alacağım dedi. Şu an haftada sadece Cuma günü 2 ders olarak oraya gidiyor" açıklamasında bulundu.
"Okula kaydını yaptırmak istedik"
Bu sırada Dalaman Mehmet Akif Ersoy Okuluna gittik, müdür bey sağ olsun kaydını alırım dedi. Ama Milli Eğitim'de sorunumuz çözülmedi. Oradaki memur ile tartıştık. "Ben ne yapacağım" dedi. Kayıt yapın elimizde bir belge olsun dedik. Hena alınmazsa müracaat edebileceğimiz yer olsun dedik. Bütün mücadelemiz Hena’nın özel eğitim alması. Hena’nın her gün okula gitmesi, gelişimine katkı sağlaması. Otizmli çocuklar ara verilirse bildiğini unutuyor, elinizde bir silgi ile siler gibi gidiyor, takıntıları artıyor.Deprem sonrası 2 aylık süreçte eğitim alamayan Hena, şu an kıyafetlerini çıkarmaya çalışıyor, oturduğu zaman kendi başını vurmaya başladı” dedi.
“Benim mücadelem, kızım lütfen okula başlasın” diyen Aliye Sema Kahraman, “Taşımayı halledemedik. Mehmet Akif Ersoy Okulu’nun servisi için devlet ek ücret verdi ama oradan buraya 16 kilometre olduğu için bu ücreti kabul etmediler ve imzayı atmadılar. Şimdi tekrar süreç başladı ancak nasıl hallolacak bilmiyorum. Sanırım bu dönem bitti. 2 aydır Hena eğitimsiz” dedi.
"En fazla desteği Otizmli aileler gönderdi"
Eşinin yüzde 20 görebildiğini ve engelli kadrosundan devlet memuru olduğunu belirten Aliye Sema Kahraman, “Mersin’de ev kiraları 15 bin lira civarında oldu. Orada bu maaşımız ile yaşamamız imkansız. Buraya geldikten sonra Kızılay geldi oda bir kez, geldiler fotoğraf çektiler. Başka gelen yardım kuruluşu da olmadı. Vasıtamız yok, buraya otobüs yada dolmuş da gelmiyor. Ortaca Belediyesi’ne bir kez gidebildim, oradan yardım kolisi aldım. Onun dışında sadece halk desteği gördüm. Sosyal medyada İstanbul’dan bir arkadaşım bir hesaba yazmış. Oradan duyurmuşlar. Amerika’da otizmli çocuğu olan bir aile irtibat kurdu bizle. "İhtiyaç listesi yapın" dedi. Kızların oyuncağından, nevresime, kıyafetlerimize kadar destek oldular, gıda gönderdiler. Şu ana kadar en fazla desteği Otizmli aileler gönderdi bize” diye konuştu.

Bakmadan Geçme