Depozitolu ürünlerde yeni dönem başlıyor

Depozitolu ürünlerde yeni dönem başlıyor.Ambalaj etiketlerinde 'Depozitoludur' ibaresi bulunacak. Ambalajlı ürünün depozito bedeli satış/teslim belgesinde ürün fiyatından ayrı gösterilecek. Ambalaj iade edildiğinde ücreti geri verilecek. Firmalar yeni kriterlere, 1 Ocak 2021 tarihine kadar uyum sağlayacak.

  • 1237
Depozitolu ürünlerde yeni dönem başlıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bakanlık getireceği yeni düzenlemeler ile bir sistem oluşturup ülke çapında depozitolu ürünleri izleyip kontrol edebilmeyi kolaylaştırmayı, depozitolu ambalajların yeniden kullanımını arttırmayı, kaynakları korumayı ve israfın önüne geçmeyi hedefliyor. Hayatımıza 1 Ocak 2022 tarihi ile yeni bir düzenleme giriyor. Kağıt, plastik ve metal kullanılarak yapılan ambalajlarda depozito sisteminin uygulanacağı Bakanlıkça yayınlanan yeni düzenleme ile kesinleşti. Söz konusu ambalajlar iade edildiği takdirde belirtilen ücretin vatandaşa geri iade edileceği belirtildi. Bakanlık bu düzenleme ile yeniden kullanımı arttırmayı ve israfın önüne geçmeyi amaçladığını açıkça belirtti. PAGEV’den gelen açıklamaya göre geri iade edilen bu ambalajlı ürünler çöpe değil, geri dönüşüme gidecek. Böylece çevresel sorunları da bir nebze azaltmak amaçlanacak.

Depozitolu Ambalaj Uygulaması Nasıl Olacak?

Bu düzenleme ile ambalaj etiketlerinde açık bir şekilde görünür, kolayca silinmeyen depozitoludur ibaresi yer alacak ve bu ürünlerde sisteme özgü özel barkotlar yer alacak. Ambalajlı ürünlerin depozito bedelinin satış ve teslim belgesinde ürünün fiyatından ayrı bir şekilde gösterilecek. Bakkal, market ve hatta büfe gibi yerlerde satışa sunulan depozitolu ve ambalajlı ürünlerin geri iadesi de satın alınan noktalara yapılabilecek. İade edilen ambalajlı ürünlerin depozito bedellerinin, ambalajı iade edene geri ödenmesi veyahut aynı nitelikte yeni bir ambalajlı ve depozitolu yeni bir ürün ile takas edilmesi sağlanacak. Geri iadesi sağlanan boş ambalajların, piyasa sürülen tarafından kurulacak yeni sistem ile satış noktaları ya da bayilerden teslim alınıp toplanması sağlanması hedefleniyor. 

Hangi Ürünler Depozitolu Olacak?

1 Ocak 2022 tarihi ile yürürlüğe girmesi amaçlanan depozitolu ambalaj uygulamasına ilişkin marketlerde, bakkallarda ve büfelerde satılan ürünler içerisinde hangilerinin geri dönüşümlü depozitolu ambalaj uygulamasını kapsayacağı ise merakla bekleniyor.
1 Ocak 2022 tarihi ile hayatımıza girmesi planlanan bu uygulama ile lpg tüpü, su damacanası, ahşap ya da plastik palet ürünlerin içerisindeyken otel restoran ve kafeler gibi yerleri de kapsayan bu uygulama çerçevesinde şişe ve fıçıların depozitolu ambalaj uygulaması ile birlikte satışa sunulması bekleniyor. Yeniden kullanımı arttırmayı hedefleyen bu uygulama kapsamında ambalajın, ambalajlı atığın geri dönüşümü, pazarlama ve de dağıtımı söz konusu dönüşüm süreci içerisinde temiz ürün ve teknoloji kullanılacak. 


 

Depozitolu ürünlerde yeni dönem başlıyor
Depozitolu ürünlerde yeni dönem başlıyor
Depozitolu ürünlerde yeni dönem başlıyor

Bakmadan Geçme