CHP'li Erbay, TBMM kürsüsünden çağrı yaptı

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Hisarönü Mahallesi Bördübet Koyu ile Yediadalar mevkiinde 21 Haziran 2022 tarihinde başlayan ve 4 gün sonra kontrol altına alınabilen orman yangınında yaklaşık 4 bin 500 hektar ormanlık alan yok olmuş, yaban hayat ve ekolojik yapı büyük zarar görmüştü. CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, Marmaris'teki orman yangınına müdahalede yaşanan sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul gündemine taşıdı.

  • 993
CHP'li Erbay, TBMM kürsüsünden çağrı yaptı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TBMM Genel Kurul’unda söz alarak orman yangını nedeniyle Muğla ve Marmaris halkına geçmiş olsun dileklerini ileten Erbay, “2021 yılında yaşanan ve 15 gün süren büyük orman yangını felaketinden ders çıkarılmadığını geçtiğimiz günlerde Marmaris’te çıkan orman yangınında açık bir şekilde gördük. Geçen sene, ülkemizde toplamda 118 bin hektar ormanlık alan yandı. Muğla'da ise 70 bin hektar ormanlık alan yandı. Geçtiğimiz günlerde çıkan ve dört gün devam eden Marmaris yangınında da yine 4 bin 500 hektar alanımızı maalesef kaybettik. Bu da gösteriyor ki yine ders alınmamış.” dedi.
Yangının söndürülmesi için canla başla mücadele eden Orman Genel Müdürlüğü personeline, itfaiye personeline, belediye personeline, sivil toplum kuruluşlarına, gönüllülere ve bölge halkına teşekkür eden CHP’li Erbay, şunları kaydetti; “Orman yangınlarına karşı etkin müdahale edilemediğini, önceden tedbir alınmadığını, emniyet şeritlerinin açılmadığını, yangın havuzlarının oluşturulmadığı bir kez daha gördük. Türkiye’de sadece tek bir noktada, Marmaris’te orman yangını olmasına rağmen yeterli müdahale yapılamadı. Bu durum beceriksizlikten öte, yapılan tüm uyarılara rağmen gerekli tedbirlerin alınmaması akıllara çeşitli soru işaretleri getirmektedir.”
Kendi yangın filomuzu kurmamız şart
Marmaris’te yaşanan orman yangınları ile ilgili olarak TBMM’ye dört ayrı soru önergesi ve bir araştırma önergesi verdiklerini açıklayan Erbay, “Ülkemizin bir yangın ülkesi olduğu bilinen bir gerçekken gerekli ve yeterli tedbirlerin alınmadığını görüyoruz. Daha önce, ülkemizin yangınla mücadele için kendi filosunu kurması yönünde defalarca çağrıda bulunduk. Ancak bütün bu çağrılarımıza rağmen hiçbir çalışma yapılmadı. Yirmi yıldır iktidarda olan AKP her sene bir uçak bir helikopter alsaydı şimdiye kadar dünyanın sayılı yangın söndürme filolarından birine sahip olurduk. Hala gece görüş özelliğine sahip uçak ve helikopterimiz yok.” ifadelerini kullandı. CHP'li Erbay, TBMM kürsüsünden çağrı yaptı
Cennet Muğlamız misafirlerini bekliyor
Tüm bu olumsuzluklara rağmen Muğla'nın ve Marmaris'in tüm misafirleri ağırlamaya hazır olduğunu ifade eden Erbay, “Her ne kadar son yıllarda çeşitli olumsuzluklar yaşansa da orman yangınları son olsun. Bir daha böyle felaketler yaşamayalım. Turizm sezonu için tüm hazırlıklar yapıldı. Dünyanın cennet köşesi Muğlamız ve Marmarisimiz doğası, denizi, tarihi ve kültürel yapısıyla yerli ve yabancı misafirlerimizi ağırlamaya devam edecektir.” şeklinde konuştu.  

Bakmadan Geçme