Bu kabak çekirdeği ölüm saçıyor! Türkiye'de de satılmış olabilir
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Gıda Güvenliği Denetim Uzmanı Gıda Mühendisi Nurten Sırma, ABD'de 'Salmonella' bulaşısı nedeniyle kabak çekirdeğinin, Almanya'da ise 'Bacillus cereus' bulaşması yüzünden toz zencefilin 'sağlık riski' kapsamında toplatılması kararının, gıda güvenliğinin önemini ortaya koyduğunu söyledi.

“Türkiye'de 'geri çağırma' fikri uzak ve neredeyse uygulanmıyor”
Bu iki olayın üst üste gelmesiyle "gıda güvenliği" konusunun tekrar önemli hale geldiğini ve konuşulmaya başlandığını dile getiren Sırma, "Geri çağırma yapabilecek güçlü bir sisteme sahip olmak güzel ama bunu neden fabrikada tespit edemedin. Fabrika da tespit edilmeli. Ürünleri öncesinde tüketenler ne olacak? Geri çağırma aslında kötü algılanıyor ama dünyada öyle değil. Firma geri çağırarak aslında şunu söylüyor; 'benim o kadar güçlü bir gıda güvenliği sistemim var ki filmi başa sarabiliyorum ve ürünü geri çağırabiliyorum.' Türkiye'de gıda anlamında geri çağırma eylemini hangi firma yapıyor? Ya da hangi markalar geri çağırma yaptı" diye konuştu.
Sırma, Türkiye'de geri çağırmanın olmamasının hatasız üretim var anlamına gelmediğini belirterek, "Mesela salmonella kaynaklı zehirlenmeler çok oluyor ülkemizde. Market reyonunda, satışta bile fark etse firma, filmi başa sarmalı. Başarılı sistemi olmayan firmalar bunu yapamıyorlar. Çünkü ürünü hangi markete, bakkala, köye ulaştı izlenebilirlik anlamında zor takip edebiliyor. Gıda güvenliği konusu ve izlenebilirlik bu yüzden çok önemli" dedi.
Bakmadan Geçme





