Başkan Çıralı, TOBB TSO ve TO Müşterek Konseyine Katıldı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat'ın da katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Odaları Müşterek Konseyi toplantısına katıldı.  

  • 772


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, müşterek konsey toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye-Pakistan İkili Ortak Odası'nın Türk tarafı başkanlığını üstlendiğini hatırlatarak, “Birlikte pek çok verimli çalışma gerçekleştirdik. Kendisinin liderliğinde, dünyadaki durgunluğa rağmen ihracat hacminde rekorlara imza attık. Dünya pazarlarında aldığımız pay ilk defa yüzde 1’in üzerine çıktı” dedi. 
Hisarcıklıoğlu, Bakan Bolat’ın iç piyasanın etkin ve sağlıklı işlemesine yönelik düzenlemelerin hazırlanmasına ve hayata geçirilmesine öncülük ettiğini aktararak, “Bu sayede mesela otomotivde sıfır ve 2. el piyasalara düzen ve nizam geldi. Kendisinin diyaloğa ve istişareye verdiği öneme de yıllardır hep şahit olduk. Şimdi bakanlık görevinde de aynı vizyoner ve kararlı yaklaşımı görüyoruz. Sektörlerimizin yaşadığı sıkıntıları çözmek anlamında bakanımızın bu yaklaşımını çok değerli buluyoruz.” diye konuştu.

Başkan Çıralı, TOBB TSO ve TO Müşterek Konseyine Katıldı
 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, konsey üyelerini bilgilendirdi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise 2023 yılı çalışmalarına ilişkin geniş bir sunum ile müşterek konsey üyelerini bilgilendirdi. Bolat, bazı ülkelerin dampingli ve menşei saptırmalı ihracat yaptıklarını belirterek, “Bizim ürünlerimizi almamak için uğraşanlar, gümrük engelleri, tarife dışı engeller çıkaran ülkeler var. Biz bu noktada uysal koyun konumunda değiliz. Yerli ve milli üretimimize zarar veren, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı işler yapan ülkeler ve onların ürünleri noktasında biz de aktif bir ticaret politikası uyguluyoruz ve uygulamaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Başkan Çıralı, TOBB TSO ve TO Müşterek Konseyine Katıldı
 

“AB ile olan ticaretimizde bir gerileme söz konusu değil”
Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye’nin ihracat durumunun iyi olduğunu vurgulayan Bakan Bolat şöyle devam etti: 
“İhracatımızda az bir düşüş var ama pozisyonumuzu koruyoruz. AB ile olan ticaretimizde bir gerileme söz konusu değil. Avrupa ile ticaretimiz 210 milyar dolara yükseldi. 255,8 milyar dolarlık ihracat ile son 21 yılda 7 katı artış sağladık. 2024 hedefimiz ise 267 milyar dolar. Yani yaklaşık yüzde 4 ila 5 arasında bir artışı başarmamız gerekiyor.” 

Başkan Çıralı, TOBB TSO ve TO Müşterek Konseyine Katıldı

Çıralı, FTSO üyelerinin sorunlarını aktardı
Müşterek Konsey toplantısında söz alan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı da Oda üyelerinin sorunlarını dile getirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından Gemilerin Teknik Kuralları Hakkında Yönetmelik Taslağı oluşturulduğunu hatırlatan Başkan Çıralı, “Bahse konu yönetmelik taslağının bazı hükümleri sektörde büyük mağduriyete sebebiyet verecek niteliktedir.” dedi. Düzenlemeyle ilgili sektörün beklentilerini aktaran Çıralı, “Denizcilik alanındaki tüm faaliyetlerin karada yapılanlardan çok daha maliyetli olduğu düşünüldüğünde, bu durum büyük tekne sahiplerinin ciddi ekonomik kaybına ve hatta ekonomik batışlara bile neden olabilecek bir düzenlemedir. Yönetmelik taslağı halihazırdaki şekliyle de onaylanacaksa da; mevcutta 150 yolcu üzerini taşıyan günübirlik gezi teknelerinin ticari kayıp yaşamamaları için müktesep haklarının korunarak, ancak bu saatten sonra imal edilecek tekneler için söz konusu düzenlemenin uygulanması önerilmekte; mevcutta 150 yolcu üzeri taşıma hakkına sahip gemilerin faaliyetlerine süresiz olarak devam etmelerinin sağlanması muhakkaktır.” şeklinde konuştu. 

Başkan Çıralı, TOBB TSO ve TO Müşterek Konseyine Katıldı
Osman Çıralı, konuşmasında, 2634 sayılı turizm teşvik kanunu işyeri açma ve çalıştırma ruhsatları genelgesiyle Basit Konaklama Turizm İşletme Belgesi veya Turizm İşletme Belgesi almayan konaklama tesis ve işletmelerin işyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarının iptal edildiğini hatırlatarak, şu değerlendirmede bulundu: 

 “Fethiye'de faaliyet gösteren bazı konaklama işletmeleri, ilgili genelgede belirtilen süre başvuru yapamayıp, 28 Temmuz 2022 son başvuru tarihini geçirdikleri için 86 konaklama işletmesinin ruhsatları iptal edildi. 2024 yaz sezonu için birçok otelin rezervasyonları dolmuş durumdadır. Sonuç itibariyle böyle bir durum, hem Fethiye'nin turizminin sekteye uğraması, hem bölgenin turizm gelirlerinin azalması hem de rezervasyonlarını çoktan yaptırmış olan ziyaretçilerin mağduriyetine sebep olacaktır. Bu sebeple, ilgili genelgede yer alan son başvuru tarihinin uzatılması ve Fethiye Belediyesi tarafından gerçekleştirilen mühürleme işlemlerinin geri alınarak, mühürleme yapılan işletmelerin de tekrar faaliyete geçirilmesi gerekmektedir.” 

Çıralı, toplantıda ayrıca Fethiye Kruvaziyer İskele Limanı Projesi’ne ilişkin FTSO üyelerinin görüşlerini ve çözüm önerilerini de anlattı.  

Bakmadan Geçme