Aslan Balığı Tadım Etkinliği Düzenlendi

Akdeniz Koruma Derneği ve Tarım ve Orman bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel müdürlüğü işbirliğinde Datça Kovanlık Tabiat Parkı'nda yeni balık türlerinden Aslan Balığı tadım etkinliği düzenlendi. Çevre sakinlerinden büyük ilgi gören tadım etkinliğinde Aslan balığından özel olarak hazırlanan tarif, katılımcılara ikram edildi.

  • 1256
Aslan Balığı Tadım Etkinliği Düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Akdeniz Koruma Derneği ve Tarım ve Orman bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel müdürlüğü işbirliğinde Datça Kovanlık Tabiat Parkı’nda yeni balık türlerinden Aslan Balığı tadım etkinliği düzenlendi. Çevre sakinlerinden büyük ilgi gören tadım etkinliğinde Aslan balığından özel olarak hazırlanan tarif, katılımcılara ikram edildi.

Akdeniz Koruma Derneği’nin ekosistem restorasyonu çalışması olan ‘Yeni Balıklar Programı’ çerçevesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen tadım etkinliğinde, yaklaşık 200 katılımcı Aslan balığından hazırlanan tarifi tattı. Etkinlikte bu yeni balık türlerinin hikayesi, ekosistem üzerinde oluşturdukları baskıya yönelik bilgiler verildi.

Ana vatanı Kızıldeniz ve Hint Okyanusu olan bazı balık türleri Süveyş Kanalı’nın açılması ve gemilerin balast sularını denizlere boşaltmasıyla Akdeniz’de görülmeye başlandı. İklim değişiminin etkileri ve alıcı ortamın biyolojik çeşitlilik yönünden fakirliği gibi sebepler ile Akdeniz kıyılarına görülmeye başlayan bu türler, ısınan Akdeniz sularında kendine yaşam alanı buluyor. Geldikleri ekosisteme yabancı olan bu yeni balıklar, yerel türler üzerinde baskı oluşturuyor. Akdeniz Koruma Derneği’nin Yeni Balıklar Programı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün MarIAS projesiyle bu baskının azaltılması için yeni balık türlerinden yenebilir olanlar sofralara kazandırılıyor. Bu sayede, ekosistemde dengeyi yeniden sağlamak ve gelirleri giderek azalan küçük ölçekli balıkçının bu türlerden gelir kazanması hedefleniyor.

Akdeniz Koruma Derneği, 2015 yılından bu yana istilacı olarak da adlandırılan yeni balık türlerinin izlenmesi için çalışıyor. Yenebilir balıkların sofralara dahil olması için Türkiye’nin farklı yerlerinden gönüllü şeflerle birlikte hareket ediyor ve Aslan balığı başta olmak üzere yenebilir türler, birbirinden farklı tariflerle İstanbul, İzmir, Ankara, Bodrum, Akyaka, Göcek ve Kaş’ta bulunan restoran menülerinde yer alıyor.

Akdeniz Koruma Derneği tarafından düzenlenen tadım etkinlikleriyle bu yeni lezzetler insanlarla buluşuyor. AKD aynı zamanda yeni balık türlerinin dağılım hızı ve popülasyonu hakkında bilgi edinmek için üniversitelerle iş birliği kurarak stok analizi ve aslan balığının beslenme davranışını belirlemek için çalışıyor. Akdeniz ekosistemine ait türlerin üzerindeki baskıyı azaltmak için yeni balık türleri hakkında farkındalık oluşturuyor.

Bakmadan Geçme