Asırlardır canlılığını koruyan çarşı
Tarihi, kültürel ve otantik yapılarıyla öne çıkan şehirlerden olan Gaziantep'te 250 yıl önce inşa edilen ve şehrin en eski çarşısı olan tarihi Almacı Pazarı, günümüzde de canlılığını korumaya devam ediyor.

Şehir merkezinde yer alan ve gün boyu ziyaretçisi eksik olmayan tarihi Almacı Pazarı, kentin ticaret anlamında merkezi konumunda yer alıyor.
Yöresel, doğal ve organik ürün denilince akla ilk gelen çarşı olan tarihi Almacı Pazarı'ndaki esnaf ise asırlardır ahilik anlayışını, kültürel tarihi mirasını ve kuşaktan kuşağa aktarılan iş yerleriyle çarşıyı ayakta tutmaya çalışıyor.
Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri arasında yer alan çarşıda, ziyaretçiler doğal ve organik ürünleri satın alma fırsatını bulabiliyor.
Gaziantep'in tarihi ve kültürü ile öne çıkan bir şehir olduğunu ve Almacı Pazarı'nın da kentin en eski çarşısı olduğunu belirten çarşı esnafından İbrahim Bulut, "Çarşımız yaklaşık 250 yıllık bir çarşıdır. 20 yıldır bu çarşıda esnaflık yapıyorum. Bu bölge daha önce soğuk bir bölge olduğu için elma olmazmış ve çarşımızda elma tane ile satılırmış. O günden sonra adı Elmacı Pazarı olarak kalmış. Gaziantep’in tüm yöresel ürünleri çarşımızda satılıyor. Yurt içinden ve dışından gelen müşterilerimiz çarşımızdan alış veriş yapıyor" dedi.
Yarım asırdır Almacı Pazarı’nda esnaflık yaptığını belirten Aydın Şenkaya da, Almacı Pazarı’ın 250 yılık bir çarşı olduğunu bildirerek, "Çarşımız Gaziantep’in en eski çarşılarındandır. Eskiden Gaziantep’te bu çarşıdan başka bir çarşı yokmuş. Eskiden elmaya 'alma' derlermiş. O dönem elma çok az olduğundan dolayı ve insanların maddi imkânı olmadığından dolayı hasta ziyaretine veya misafirliğe giden hediye olarak elma götürürlermiş. Bundan dolayı bu çarşının ismi Almacı Pazarı olarak kalmış" ifadelerini kullandı.
Tarihi Almacı Pazarı’nın geçmişinin 250 yıl önceye kadar dayandığını belirten Cuma Turan ise tarihi çarşının ismini ise daha önce pazarda sadece elma satılmasından aldığını bildirerek, "Çarşımızda yöresel ürünler satılıyor. Ürünlerimiz bu bölgeye ait olan ve genelde de Oğuzeli ilçesine ait olan kurutmalıklar var. Çarşımızı herkesin görmesi ve gezmesi lazım" diye konuştu.