Arsal'dan diyet aşure tarifi

Diyetisyenler geleneksel yöntemler ile yapılan aşurenin kalorisi konusunda uyarıyor. Geleneksel yöntemle yapılan aşurenin yüksek kalori olduğuna değinen Diyetisyen Gamze Arsal, FRT TV mikrofonlarına diyet aşure tarifi verdi.

  • 5440
Arsal'dan diyet aşure tarifi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Diyet yapanlar için de çok rahat bir şekilde tüketebilecekleri bir aşure tarifi veren Diyetisyen Gamze Arsal, “ Aşure ayındayız diye bütün aşurelerden mahrum kalmamız gerekmiyor. Meşhur tarifim diyet aşuremle birlikte bir porsiyonu 620 kaloriden 240 kaloriye düşürmemiz mümkün. Peki bu nasıl olacak? Öncelikle buğday aşuremizin temel malzemesi buğdaydır. Aşurelik buğday miktarımızı azaltıp tarifimize devam edebiliriz. 2 su bardağı buğday kullanıyorsak yarım miktar azaltıp onun yerine daha sağlıklı karbonatlarla tamamlamamız gerekiyor. Bunlar nedir? Yulaf, beyaz kanoya bunlardan da yarımşar bardak ekleyerek aşuremizin kalorisini düşürmek mümkün. Bunun dışında bitkisel proteinlerimiz var. Kurubaklagiller, nohut, kurufasulye gibi bakliyatlarımızın tüketiminde hiçbir sakınca yok. Daha sonra kuruyemişler, badem, fındık, çerezleride rahatlıkla ekleyebiliriz. Bitkisel olmasına rağmen fazla miktarda tüketildiğinde kalori olarak yükselir. O yüzden aşurelerimizi sadece bir tabak yiyebilme şansımız oluyor, ikinci bir tabak yiyemiyoruz. Bunun yanı sıra içine su ile süt eklediğimizde hem protein çeşitliliğini hem de doygunluğunu arttırmış oluyoruz. Bir de tatlandırmak için tabiki de şekerden uzak durmamız gerekiyor. Hatta asla şeker tüketmemiz lazım. Şekerin yerine de biraz bal biraz pekmez ekleyerek tüketebiliriz. Bal da pekmezde kalorisi çok düşük besinler değildir. Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm bunları da eklediğimiz zaman, hem tatlılığını hem de besin çeşitliliğini arttırmış oluyoruz. Meyveden de yüksek besinlerimizi almış oluyoruz. Böylece daha çeşitli aşure tabağımızla, daha doyurucu tabağımızı elde etmiş oluyoruz. Hem çok doyurucu, hem çok lezzetli hemde çok sağlıklı ve çok da düşük kalorili aşuremiz olmuş oluyor. Üzerine de son olarak keten tohumu ve Hindistan ceviziyle süsleyebiliriz. Çok lezzetli bir aşure elde etmiş oluruz. Herkese afiyet olsun’’ ifadelerini kullandı.
1 porsiyon aşureyi 620den 290kaloriye düşür!
Nuh’un Gemisinde kalanlarla değil diyetisyenin evinde olanlarla yapılan en sağlıklı, en hafif, en lezzetli aşure tarifimi mutlaka denemelisiz.
-Malzemeler;
1/2 çay bardağı yulaf
1/2 çay bardağı beyaz kinoa
1/2 çay bardağı kuru fasulye 
1/2 çay bardağı nohut
1/2 çay bardağı aşurelik buğday 
1 çay bardağı süt
10 badem
10 fındık 
10 fıstık
2 ceviz
4 yk bal
1/2 portakalın kabuğu
2 yk kuru elma 
2 yk kuru papaya
4 kuru kayısı
1 elma
7-8 karanfil
-Üzeri için;
1 tk nar
1/2 incir
1/2 çk tarçın
1/2 çk hindistan cevizi
1/2 çk susam
1/2 çk keten tohumu
-Yapılışı;
Yulaf, kinoa, nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece suda bekletin. Ertesi gün süzüp 6 bardak suda kaynatın.
Elmayı soyup karanfilleri yerleştirin ve suyun tencereye ekleyin.
Kuru meyveleri önce sıcak suda 1 saat bekletin sonra küçük küçük doğrayın.
Kuruyemişleri suda bekletin kabuğunu soyun, hafif kavurun, biraz doğrayın.
Kurubaklagiller piştiğinde diğer malzemeleri (sütü, balı, kuru meyveler, kuru yemişleri) ekleyip karıştırın.
5-10 dk kısık ateşte pişirin. 
Üzerini istediğiniz gibi süsleyip yiyebilirsiniz, afiyet olsun...

Arsal'dan diyet aşure tarifi

Bakmadan Geçme