KOKU VADİSİ'NDE PROTOKOL İMZALANDI

Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Menteşe Tarımsal Kooperatifi arasında Koku Vadisi projesi kapsamında protokol imzalandı.

  • 763
TAKİP ET

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarımsal kalkınmayı arttırmak, kooperatiflerle işbirliğini arttırmak için proje ve çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Bu kapsamda Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında Koku Vadisi projesi kapsamında protokol imzalandı.

Tıbbi-Aromatik bitki yetiştiriciliği ve bu bitkilerden katma değeri yüksek ürün üretimi konularında çalışmaların yapılacağı Koku Vadisi projesinde, Menteşe ilçesi genelinde Menteşe Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile işbirliği yapılarak tarımsal üretim desteklenerek kırsal kalkınmanın oluşması sağlanacak.

ÜRETİCİLERİN GELİR DÜZEYLERİ ARTIRILACAK

27 dönüm arazi üzerinde hayata geçirilen Tıbbi Aromatik Bitkiler çiftliğinde lavanta üretiminin ağırlıklı olduğu Koku vadisi projesinde, kekik, adaçayı, nane, biberiye, mercanköşk, limonotu gibi bitkiler de üretilecek. Bu bitkilerden uçucu yağ, kozmetik ürünleri, sabun, bitki çayı gibi Pazar payı yüksek yan ürünler de üretilerek üreticilerin gelir düzeyleri artırılacak.

Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne ait üretim seralarında üretilen tıbbi-aromatik bitki fideleri kooperatif ortağı üreticilere ücretsiz olarak verilecek. Ayrıca Büyükşehir Belediyesine ait kurutma tesisi ve distilasyon ünitesi de proje kapsamında hizmet verecek.

Menteşe Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde 23 kadın, 21 erkek olmak üzere toplam 44 ortaklarının bulunduğunu ifade eden Kooperatif Başkanı Bahar Öksüz Ekim, kooperatif olarak öncelikle kadın ortaklarını çoğaltmak istediklerini belirtti. Ekim, “Muğla, Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olmasının yanında aynı zamanda bir tarım kentidir. Muğla iklimi ve rakım farklılıkları ile tarımsal ürün çeşitliliği açısından çok zengin bir bölge olmasına karşılık tarımsal ürünlere katma değer yaratmakta ve bunu pazara ulaştırmakta sıkıntılar yaşıyoruz. Bu noktada kooperatif çatısı altında örgütlenmenin çözüm yolu olduğuna inandığımız için Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Koku Vadisi projesi kapsamında işbirliği protokolü imzaladık. Bu inancımız gerçekleşmesi için attığımız bu önemli adımımız, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği potansiyelinin değerlendirilmesinde topraktan başlayıp katma değerli ürün yaratarak satış aşamasına kadar sürecek. Bu işbirliği protokolünün imzalanmasında başta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Ülkemizde ve Muğla'da tarımsal üretimin artması, üreten köylünün tekrar milletin efendisi olması için kooperatifleşmenin çok önemli olduğunu söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Büyükşehir ve kooperatif işbirliği ile Muğla'da üreticinin ve vatandaşların kazanacağını söyledi. Başkan Gürün; “Tarım kenti olan Muğlamızda Büyükşehir Belediyesi olarak üreticilerimizin toprağında kalması, üretmesi ve alın terinin karşılığını alması için projeler üretiyoruz. Bu konuda en büyük destekçimiz kooperatiflerimiz. 27 dönüm arazi üzerinde hayata geçirdiğimiz Koku vadisi projemizde Menteşe Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'mizle işbirliği yapacağız. Birlikte üreteceğiz. Muğla'nın dağlarında açan çiçeklerimiz, bitkilerimiz vatandaşlarımıza çay, kozmetik ürünleri olarak geri dönecek. Muğla üretecek, üreticimiz kazanacak.” dedi.

Bakmadan Geçme