Fransız Zarafetiyle Yüzyıllık Aşkın İzleri: Leylak Saçlı Madame'ın Evi Milas'ta Zamana Direniyor
Milas'ın simge yapılarından Leylak Saçlı Madame'ın Evi, Paris'te başlayan bir aşkın izlerini taşıyor. 1927'de inşa edilen tarihi ev, mimarisi ve hikâyesiyle dikkat çekiyor.
Milas’ın kültürel hafızasında özel bir yere sahip olan Murat Salih Menteşe Evi, sadece mimarisiyle değil, ardındaki dokunaklı aşk hikâyesiyle de dikkat çekiyor. Halk arasında "Madam Murat’ın Evi" olarak da bilinen yapı, Fransız zarafetini Ege sıcaklığıyla buluşturuyor.
Paris’te filizlenen bir aşkın Milas’taki simgesi
Osmanlı subayı Murat Salih Menteşe, dönemin siyasi koşulları nedeniyle Paris’e gitmek zorunda kalmış; burada Fransız asıllı Suzan Hanım ile tanışarak büyük bir aşka yelken açmıştı. Türkiye’ye dönme planları yapılırken, Murat Bey eşine "Milas’ta sana senin yaşam şartlarına uygun bir ev yapacağım" sözü verdi. Çift 1908 yılında Türkiye’ye döndü; ancak savaşlar nedeniyle evin inşası ancak 1924 yılında başlayabildi.
Avrupa’dan gelen ustalar, Anadolu’dan gelen ruh
Evde kullanılan taş ve ahşap detaylarda dönemin izleri net şekilde görülüyor. İnşa sürecinde Rodos’tan gelen İtalyan ustalar taş işçiliğini, Safranbolu’dan gelen Türk ustalar ise ahşap süslemeleri üstlenmiş. Mimar ise Macar asıllı bir Avrupalı. Tüm bu birleşim, eve zarif bir Fransız stili kazandırmış.
Aile yadigârı olarak korunuyor
1927’de tamamlanan bu yapı, uzun yıllar boyunca Menteşe ailesine ev sahipliği yaptı. Murat Bey 1955, Suzan Hanım ise 1976 yılında vefat etti. Günümüzde evi, torunları Ali Osman Menteşe koruyor. Aynı zamanda Milas zeytinyağcılığının öncü isimlerinden biri olan Ali Osman Menteşe, “Bu ev sadece bir bina değil, bizim tarihimiz ve sevgimizin simgesi” diyerek tarihi yapıya verdiği önemi vurguluyor.