Fethiyeli kaptan Mert Tihan anlattı: Denizcilik mesleğinin bilinmeyen yönleri
Muğla'nın Fethiye ilçesinde yaşayan ikinci kaptan Mert Tihan, denizcilik mesleğinin avantajları, zorlukları ve bu alanda kariyer yapmak isteyen gençler için önemli bilgiler paylaştı.
Denizcilik sektöründe 9 yıldır görev yapan ikinci kaptan Mert Tihan, deniz ulaştırma mesleğinin sunduğu imkanlar, çalışma koşulları ve mesleğe adım atmak isteyen gençler için önemli bilgiler paylaştı.
İstanbul Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nden 2016 yılında mezun olan Tihan, 2017 yılının mart ayında denizcilik kariyerine başladığını belirterek, “Bu yıl mart ayında meslekte 9 yılım dolmuş olacak. Resmi olarak zabit kadrosunda yer alsak da fiilen kaptanlık yapıyoruz. Şu anda kadro seviyesinde ikinci kaptan olarak görev alıyorum” dedi.
İkinci kaptan olarak 11 aylık hizmet süresi bulunduğunu ifade eden Tihan, daha önce üçüncü ve dördüncü kaptan olarak yaklaşık 48 ay çalıştığını söyledi.
Denizcilik mesleğinin avantajlarına değinen Tihan, maaşların döviz üzerinden ödendiğini vurgulayarak, “Maaşlarımız dolar ve euro üzerinden yatıyor. Bu da gelir açısından önemli bir avantaj sağlıyor. Ayrıca gemi tipine göre farklı ülkeleri ve limanları görme şansınız oluyor. Dünyayı gezebilmek bu mesleğin artılarından biri” diye konuştu.
Mesleğin dezavantajlarının da bulunduğunu dile getiren Tihan, denizcilikte psikolojik dayanıklılığın büyük önem taşıdığını belirterek, “Biraz yalnızlığı olan bir meslek. Uzun süre denizde kalabiliyorsunuz. En uzun kaldığım süre 6 aydı. Aileden uzak kalmak özellikle evliler için zor olabiliyor. Bekârlar için bu durum biraz daha kolay” ifadelerini kullandı.
Denizcilik mesleğini tercih etmek isteyen gençlere de tavsiyelerde bulunan Tihan, Türkiye’de bu alanda eğitim veren birçok üniversite bulunduğunu söyledi. Tihan, “Bölümün adı Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği. İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi gibi devlet üniversitelerinde mevcut. Özel üniversitelerde de bu bölüm var” dedi.
Kariyer sürecinin üçüncü ve dördüncü kaptanlıkla başladığını aktaran Tihan, makineler tarafında görev yapan personelin ise Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği mezunu olduğunu ve üçüncü, dördüncü mühendis olarak göreve başladıklarını ifade etti.
Kadınların da denizcilik sektöründe aktif olarak görev aldığını vurgulayan Tihan, “Uzak yol dahil olmak üzere kadın kaptanlar var. Kruvaziyer gemilerde çalışan kadın kaptanlar da bulunuyor. Çalışma şartları açısından zaman zaman pozitif ayrımcılık bile olabiliyor” değerlendirmesinde bulundu.