Fethiye Salı Pazarı'nda yoğunluk kendini belli etmeye başladı
Fethiye'de Temmuz ayının ortalarına gelinmesiyle birlikte Salı Pazarı'ndaki esnaflar pazardaki hareketliliğe dair görüşlerini paylaştı.
“Karpuzlar Bu Mevsimde Çok Lezzetli”
Fethiye Salı Pazarı’nda Karpuz tezgahı olan Mustafa Kurt, “Bugün, artık bu haftadan itibaren yoğunluk kendini belli etmeye başladı. Turistlerimiz yavaş yavaş gelmeye başladı. Güzel güzel ilerliyoruz. Karpuzun günübirlik toplanıp, günübirlik yenmesinin tam zamanı başladı. Yani günlük, lezzetli, "karpuz tadı" dediğimiz o aromayı almaya başladığımız dönem başladı. Artık, bu ay ve Ağustos ayı da dahil olmak üzere, karpuz daha lezzetli hale geliyor. Karpuz alırken vatandaşlarımız dikkat etmeli.
Artık uygulamalarda da karpuz tarifleri var ama halk arasında "arkası", "dişisi", "erkeği" dediğimiz ayrımlar mevcut. Büyük karpuz almalarını tavsiye ederim, çünkü büyük karpuzlar daha lezzetli oluyor; küçükler biraz daha yeşil çıkabiliyor. Bu yüzden taze ve güzel görünümlü olanları alsınlar diyorum ben” diye konuştu.
“Ne Yetiştiren Memnun, Ne Tüketen, Ne Satan”
Fethiye Salı Pazarı’nda tezgâh açan üreticilerden Mehmet Nuri Akan ise sebze fiyatlarının ardındaki sebepleri anlattı. Akan, “Bu yıl yabancı turist az, yerli müşteriyle idare ediyoruz. Ürünlerin %90’ını kendimiz üretiyoruz. Ancak ne yetiştiren memnun, ne tüketen, ne satan… Herkes bir bedel ödüyor” diye konuştu. Akan: “Bugün Salı Pazarı’ndayız. Geçen haftadan bu yana iş yoğunluğunda biraz hareketlilik var. Yerli müşterimiz genellikle geliyor, çok fazla yabancı yok bu yıl. %90’ı kendi ürettiğimiz ürünleri getirip burada satıyoruz. Hem üretici pazarında hem burada. Ne yetiştiren, ne tüketen, ne satan… Kimse memnun değil. Herkes bir bedel ödüyor. Şimdi şöyle izah edeyim: Bu yetiştirdiğimiz domatesin kilo maliyeti 30 TL. Sabah 30-35 liraya satıyoruz.
Akşamdan 30 TL, 25 TL, 20 TL’ye kadar düşüyor fiyatlar. Bunun eriyeni var, çürüyeni var. Fidesi 45-50 TL. Gübre maliyetleri çok yüksek. Hepsini üst üste koyduğun zaman maliyetler oldukça artıyor. Bu yüzden tüketiciye baktığında 35 TL yüksek geliyor. Aslında yüksek değil. Yani kimse memnun değil. Neden memnun değil? Biz 30 TL’ye satalım, 20 TL’ye satalım ama maliyetler de düşük olsun. Aldığımız fide, gübre, ilaç uygun olsun ki biz de uygun fiyata satalım. Meyvelerde bu yıl fiyatlar biraz yükseldi. Zirai don ve afetlerden dolayı verim çok ciddi oranda düştü. Ürün az olduğu için fiyatlar yüksek. Bu arz-talep meselesi. Önce 3 ton satıyorduk, bu sene 300 kilo bile zor satıyoruz. %60-70 oranında bir kayıp var. Şu anda sebzeler biraz bol. Vatandaşın durumu, bütçesi zayıf herhalde. Çok da iştahlı bir pazar yok. Eskisi gibi alışveriş yapan yok. Herkes bütçesini ona göre ayarlıyor. Önce 5 kilo alıyorsa, bu sene 2 kilo alıyor. Ayağını yorganına göre uzatıyor. Aslında olması gereken de bu. Yine de vatandaş yeni yeni anlamaya başladı” ifadelerini kullandı.