FETHİYE PLAJLARI SAĞLIKLI

Fethiye Körfezi'nde yaklaşık 2 ay önce günün belirli saat aralığında başlayan renk değişikliğinin ardından kamuoyunda ve sosyal medyada Fethiye plajları kirli şeklindeki algılar üzerine Fethiye İlçe Sağlık Müdürlüğü plajlardan numune aldırdı. Halk Sağlığı Laboratuvarlarında yapılan analizlerin sonuçları Fethiye plajlarının sağlıklı olduğunu ortaya koydu. Fethiye İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ruhsar Doyuk'tan edinilen bilgilere göre, Fethiye plajlarından alınan numune sonuçlarında halk sağlığını tehdit eden hiçbir durumun gözükmediği öğrenildi. Çalış-Der Başkanı Mete Ay da, 'Plajlarımız ile ilgili numune sonuçlarını yakından takip ediyoruz. En ufak endişe verici bir durum yok' dedi.

  • 1072
TAKİP ET

Fethiye Körfezi'ndeki mavi rengin, günün belirli saatlerinde sarı ve yeşil renge dönüşmesi ile ilgili olarak alg patlaması açıklamaları yapılmıştı. Bu renk değişikliği tartışılırken, bu kez büyükşehir belediyesi arıtmasından kaynaklanan kirlilik ileri sürüldü. Bu tartışma da devam ederken, bu kez sosyal medyada ve kamuoyunda Fethiye plajlarının kirli olduğu öne sürüldü. Turizmciler ve yetkililer, bakanlığın Yüzme Suyu Takip Sistemi'nden Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü sayfasından elde ettikleri değerleri günlük olarak takip edip izlerken; bu değerlerin plajlarda herhangi bir sıkıntının olmadığını ortaya koydu. Her 15 günde bir alınan numunelerin tamamen plajların sağlıklı olduğunu ortaya koydu. Yüzmeye engel bir durumun olmadığı kaydedilirken, Fethiye İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ruhsar Doyuk'tan edinilen bilgilere göre Fethiye'de yüzmeye kapatılacak ya da kapatılan plaj ve alan yok. Yüzme alanlarına müdahale bulunmuyor. Buna göre başta Çalış Plajı olmak üzere, Koca Çalış Plajı, Oyuktepe bölgesindeki plajlar, Letonia Plajı'ndan alınan numuneler; plajların yüzülebilir nitelikte olduğunu koyuyor. Halk sağlığını tehdit eden bir durum görünmüyor. Mikrobiyolojik açıdan da Yüzme Suyu Takip Sistemi verilerinde Fethiye plajlarının sonuçları güzel gözüküyor. 10.07.2019, 22.07.2019, 23.07.2019 tarihlerindeki numune sonuçlarında gülen adam izlenmektedir.

Çalış-Der Başkanı Mete Ay da, “Sosyal medyada ve kamuoyunda Fethiye plajlarının kapatılacağı yönünde çıkartılan haberler kesinlikle doğru değil. Bizler turizmci olarak hem güvenlik hem de insan sağlığına önem veren sektör temsilcileriyiz. Çalış Plajı ve çevre plajlarındaki numune sonuçlarını devamlı takip ediyoruz. Tahlil sonuçları plajlarımızda denize girilmesine engel değil. Engel olacak şekilde tahlil sonucu da yok. Plajlarımızın en yoğun döneminde alınan sonuçlar bile şu anda plajlarımızda rahat bir şekilde denize girilebileceğini ortaya koyuyor. Hiçbir sıkıntı yok” ifadelerini kullandı.

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca da konu ile ilgili olarak son yaptığı basın toplantısında, “Fethiye plajlarımızın hepsinde huzurlu bir şekilde denize girilebilmektedir. Numune sonuçları plajlarımızda denize girilmesine engel değildir. Körfezimizde yaşanan renk değişikliği ile ilgili olarak geniş kapsamlı bir çalışma yapılacaktır. Bu konuda Fethiye'den STK'lar ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile görüşmeye gideceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Bakmadan Geçme