Fethiye Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali Törenle Açıldı
Fethiye'de 25. Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali, Belcekız Plajı'nda düzenlenen açılış töreni ile başladı.
22-26 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 25. Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali, Belcekız Plajı’nda düzenlenen açılış töreni ile başladı. Farklı ülkelerden yüzlerce akrobasi pilotlarının katılım sağladığı Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali bu sene de dolu dolu geçecek. 26 Ekim tarihine kadar yarasa adam ve alçak irtifa serbest atlayışları, yüksek hızlı küçük yamaç paraşütü gösterileri, Türk Hava Kurumu’nun yamaç paraşütü, mosquito, microlight, sıcak hava balonu gösterileri yapılacak. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda konuşmalar ve çeşitli gösteriler de gerçekleşti.
Programa, Fethiye Kaymakamı Fatih Akkaya, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Türk Hava Kurumu Başkan Yardımcı Dr. Abdullah Şengönül, CHP Fethiye İlçe Başkanı Mustafa Koyuncu, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, geçmiş dönem Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, geçmiş dönem milletvekilleri, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri, oda başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Çıralı, “Neredeyse Yarım Asırdır Devam Ediyor”
FTSO Başkanı Osman Çıralı, “Bu yıl 25’incisini düzenlediğimiz Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali’ne hoş geldiniz. Biz 2011 yılında Babadağ Teleferik ihalesine girmiştik. O günleri hayal ederek bu işe başlamıştık. Gerçekten de hayalimiz gerçekleşti; Babadağ bugün dünyanın bir araya geldiği bir hava sporları merkezi haline geldi. Bu nedenle, 2009-2013 yılları arasında bizlerle aynı heyecanı paylaşan, bize destek olan o dönemki tüm meclis üyelerine teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten gurur veren bir etkinlik; 25 yıldır, neredeyse yarım asırdır devam ediyor.
Sürdürülebilir turizm hedefimize önemli katkı sağlayan bu yılki Hava Oyunları Festivali, dünyanın dört bir yanından gelen sporcuları buluşturuyor. Festivalin gerçekleşmesinde en büyük katkıyı elbette ki belediyemiz veriyor. Belediye Başkanımıza, tüm belediye çalışanlarına ve bizlerle aynı heyecanı paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum. Babadağ’dan Ölüdeniz’e, Belcekız’a uzanan ve nefes kesen gösterilerle tam anlamıyla gökyüzünde bir şölen yaşatacak tüm sporcularımıza da başarılar diliyorum. Yamaç paraşütünde marka haline gelen, dünyaca ünlü Babadağ’a olan ilginin artması hepimizi gururlandırıyor ve mutlu ediyor.
Bu sene 10 ayda itibarıyla 173.222 uçuş gerçekleştirilmiş. Geçen sene bu sayı 167 bindi. Bu da yaklaşık yüzde 3’lük bir artışa tekabül ediyor. Bu oran düşük görünebilir, çünkü 2023 yılında 233 bin kişiye ulaşmıştık. Bu nedenle geçen yıldan beri dile getirdiğimiz fiyat istikrarı meselesi önemli. Bu durumdan dolayı uçuş sayılarında azalma olduğunu düşünüyorum. Fiyat istikrarı sağlanırsa firmalarımız ve bölgemiz daha çok kazanç sağlayabilir. Pilotlarımız yılın 10 ayında burada güvenli uçuş yapabiliyor. Bu yüzden tüm paydaşlarımızın, 2026 yılında benzer sıkıntıları yaşamamak adına şimdiden bir yol haritası çizmelerini tavsiye ediyorum. Tüm Acentalar ve pilotlar açısından bu gerçekten önemli bir konu.
Turizm gönüllüleri olarak bizler, en iyi şekilde ve farklı hedeflerle turizm potansiyelimizi geliştirmeye ve bölgemizi tanıtmaya çalışıyoruz. Özellikle Turizm Konseyimizle ve belediyemizin desteğiyle bu yıl da çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yamaç paraşütü için bizim en önemli pazarlarımızdan biri Çin olarak biliniyor. Bu yıl yine en ön sıralarda yer aldılar. Biz de Ticaret ve Sanayi Odası olarak meslek komitesi üyelerimizi, sporcularımızın gittiği yerlere gönderdik, fuarlara katıldık. İnşallah önümüzdeki yıl daha kapsamlı bir Çin fuarına katılım sağlarız.
Bölgemizi tanıtmak anlamında hep birlikte çalışmaya devam ediyoruz. İnşallah 2023 yılında kırdığımız rekoru yeniden kırarız. Tüm Fethiye’ye, belediyemize, ticaret odamıza ve tüm STK’lara teşekkür ediyorum.” dedi.
Karaca, “25 Yıldır Bu Organizasyonu Yapıyoruz”
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, “25 yıldır bu organizasyonu yapıyoruz ve her zaman yanımızda olan Türk Hava Kurumu başkanı Mustafa başkanımız ve genel sekterimiz çok teşekkür ederiz. Yurt içi ve yurt dışından gelen tüm sporcularımıza teşekkür ediyoruz. Bizleri yalnız bırakmadığınız için herkese tek tek teşekkür ediyorum. Sadece pandemide ara vermiştik. Bu hava oyunlarının başlatılmasında öncülük eden Keramettin Başkanımıza da teşekkür etmek istiyorum. Çok büyük emekleri oldu, çok teşekkür ederiz.” şeklinde konuştu.
Akkaya, “Kültürü Yaşatabilmek Önemli”
Fethiye Kaymakamı Fatih Akkaya, “Burada çok büyük bir emek var. Burada konuşmak kolay. Türk Hava Kurumu’ndan, Fethiye Belediyemizin ekiplerine kadar, uçuş kooperatiflerinden Turizm Müdürlüğü’ne kadar, Sahil Güvenliği’nden Jandarma’ya kadar, UMKE’den MAG’a kadar artık adını sayamayacağımız o kadar çok kurumu ilgilendiriyor ki bu organizasyon… Bunlar da bu organizasyonun gizli kahramanları. Burada sizlerden onlar için özel bir alkış isteyeceğim.
Bir yıl yapmak zor, 25 yıl devam ettirmek çok zor. Darısı 100. yılı kutlamaya inşallah. Geçmişte bu organizasyonlarda emeği geçen tüm kurumlara ve tüm çalışanlara sonsuz teşekkür ederiz.
Muğla’yı yaratırken Yaradan özenmiş sanki. Binlerce medeniyeti üst üste koyarak gelmiş bugünlere. Tüm şehirlerin isimleri eski isimlerinden türetilirken, Fethiye ismi canım Atatürk’ün koyduğu bir kimlik olmuş. Bu kimlik altında turizm faaliyeti yapmaya, canlandırmaya çalıştıklarını gözlemliyorum 90 gündür. Bunu çok kıymetli buluyorum.
Bu kadar katma değerin bir arada olduğu bir şehirde çalışmaktan, yaşamaktan, buradan seslenmekten onur ve gurur duyuyorum. Darısı bizden sonrakilere; kültürü yaşatabilmek önemli. Dünyada tek olan bu organizasyonu 5 gün boyunca kazasız belasız geçirmelerini, geçirdikleri bu güzellikleri geri döndüklerinde aktarmalarını rica ediyorum. Şimdiden katılan her sporcumuza, organizasyonu yapan ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.