Fethiye'den dünyaya rehberlik: 'Çayımızı, yemeklerimizi ve güler yüzümüzü özlüyorum'
10 yıllık deneyime sahip turist rehberi Sanem Geyik, yurt dışı ve yurt içi rehberlik deneyimlerini paylaşırken, Türkiye'deki samimiyet ve hijyen anlayışının yurt dışında ne kadar kıymetli olduğunu vurguladı.
10 yıldır yurt içi ve yurt dışında profesyonel rehberlik hizmeti veren Sanem Geyik, turistlerin seyahatleri boyunca yaşadığı deneyimleri, karşılaştıkları zorlukları ve Türkiye ile yurt dışındaki farkları anlattı. Yurt dışında hizmet verirken en çok zorlandığı noktaya değinen Geyik, iletişimle ilgili bazı güçlükleri paylaşarak, "Açıkçası en çok zorlandığım şey bizim mesleğimiz gereği iletişim kurmamızın bir tık daha kolay olması bekleniyor ama bazen bazı noktalarda biz de tıkanabiliyoruz ister istemez. Bazen iletişim kurmakta çok zorlanabiliyoruz veya karşıdaki insan kendini bir anda kapatıp bizden onu anlamamızı bekliyor ama elimizden geldiğince iletişimimizi sağlam tutmaya çalışıyoruz bütün misafirlerimizle. Her konuda kendilerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Onun dışında çok fazla zorlandığımız bir nokta açıkçası olmuyor" dedi.
Geyik, yurt dışında hizmet alırken Türkiye’deki avantajları da özetleyerek, "Yurt dışında hizmet alırken Türkiye’de daha iyi dediğim, tabii ki buradaki samimiyet. Çünkü bizim ülkemiz genel olarak çok samimi bir ülke, çok misafirperver. Yani buradaki aradığım samimiyeti yurt dışında bulamıyorum. O yüzden tabii ki ülkemi bu konuda daha çok seviyorum. Yani oraya gittiğim zaman ülkemin kıymetini bir kez daha anlıyorum. Özellikle çayımızı çok özlüyorum. Çorbamızı çok özlüyorum. Yemeklerimizi çok özlüyorum. Bir de buradaki güler yüzü tabii ki çok özlüyorum" diye konuştu.
Turistlerin gıda ve hijyen konusundaki beklentilerini de değerlendiren Geyik, Türkiye’nin bu alandaki farklı olduğunu vurgulayarak, “Bizim ülkemiz hijyen olarak diğer ülkelere nazaran çok önde. Her konuda her şey ince ince düşünülmüş. Yemeklerimiz, gıda olarak her şeyimiz eskisi kadar organik olmasa da birçok şeyimiz organik ve sebze ağırlıklı besleniyoruz. Müslüman bir ülke olduğumuz için birçok konuda çizgilerimiz oluyor ve dikkat etmemiz gereken şeyler oluyor. Ama yurt dışında maalesef ki böyle değil. Yani yurt dışına gittiğimiz zaman onlar bizim ülkemizde bu kadar rahat hareket edebilirken biz onların ülkesinde bu kadar rahat hareket edemiyoruz. Çünkü belirli sınırlarda kalmak zorunda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.
Yurt dışı seyahatlerinde ekip çalışmasının önemine de değinen Geyik, "Ekip olarak katılıyoruz. Kesinlikle benimle beraber bir arkadaşım daha katılıyor. Yani organizasyonu yaptığımız bir arkadaşımız daha oluyor. Onun dışında, orada hangi bölgeye gittiysek oranın yerel rehberi bize katılıyor. Kendisi yardımcı oluyor. Aynı şekilde kendileri de bizim ülkemize, bizim şehrimize geldikleri zaman biz de kendilerine yardımcı oluyoruz. Yani karşılıklı yardımlaşıyoruz" şeklinde konuştu.
Geyik, rehberlik hizmetinin gün boyu nasıl ilerlediğini de paylaşarak, "Genel hizmetlerimiz aslında biz her zaman birebir hizmet veriyoruz. Özellikle ben misafirlerimizle her zaman birebir ilgilenme taraftarıyım. Sabah kahvaltıyı yaptıktan sonra startı veriyoruz. Genel olarak görülmesi, gezilmesi gereken yerleri geziyoruz. Daha sonra kendilerine zaman bırakıyoruz, yalnız vakit geçirsinler diye. Onun dışında zaten sürekli irtibatta kalıyoruz. Belki bir saatten sonra da otele dönüyoruz. Otele döndüğümüzde isteyen dışarı çıkabiliyor, isteyen otelde kalabiliyor. Yani insanların kişisel tercihine bırakıyoruz her şeyi" dedi.