Fethiye'de Ustalıkla Hazırlanan Kahve, Yurt Dışından Bile Müdavim Topluyor
Fethiye'de Ramazan Kiraz, 'El ayarı olmadan kahve tutmaz' diyerek, kahve yapımındaki ustalığını ve bu kültürün taşıdığı anlamı anlattı. Kiraz'a göre, bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı hâlâ geçerli ama gençler bu değerin farkında değil.
Fethiye Sanayi Sitesi'ndeki çay ocağında çalışan emekli kamu personeli Ramazan Kiraz, kahveye olan özeninin hem damakta hem hafızalarda iz bıraktığını belirterek, 'Kamudan emekliyim. Şu anda da Çay Evi'nde çalışmaktayım. Ama özellikle kahve yapımında iddialıyım. Fethiye sanayisinde kahve içenler, özellikle bu kahveyi tekrar içmeye geliyorlar' dedi.
Kahvenin ününün sadece Fethiye ile sınırlı olamadığını ve yurt dışından gelenlerin bile bu lezzetin benzerini içmediklerini söyleyen Kiraz, 'Türkiye'de bu kahvenin bir benzerini içmediklerini ifade edenler var. Hatta yurt dışından gelen insanlar bile bu kahvenin bir eşini ve benzerini içmediklerini söylüyorlar' ifadelerini kullandı.
Kahvenin lezzet sırrının kaliteli ürün ve doğru el ayarı olduğunu ifade eden Kiraz, 'Has kahve imalathanesinden' kahve aldıklarını belirterek, 'Kahveyi, has kahve imalathanesinden alıyoruz. Onun yapımıyla ilgili de el ayarı çok önemli. Eğer o el ayarını tutturamazsanız, kahvenin damak tadına uymadığını göreceksiniz. Özellikle burada köpüklü kahve çok isteniyor ama bu da tamamen el ayarıyla ilgili' dedi.
Kahvenin tarifini özetleyen Kiraz, 'Kahve, bir fincana bir kahve kaşığı olacak şekilde konur. Az şekerli, orta, sade, nasıl isteniyorsa… Az şekerli isteniyorsa bir kesme şeker, orta için iki kesme şeker, şekerli için üç kesme şeker katılabilir. Sade kahvede ise sadece kahve olur, şeker ilave edilmez' dedi.
Kendisinden kahve tarifi isteyenlerin olduğunu da söyleyen Ramazan Kiraz, tarif verilse bile sonuçların aynı olmadığını söylüyerek, 'Buraya gelen arkadaşlar özellikle benim kahve yapımımı izlediler. Hatta bazıları şöyle dedi: 'Ben eve gidince hanıma tarif ediyorum ama aynı kahve tutmuyor.' Yani tamamen el ayarıyla ilgili bu iş. Biraz el lezzeti diyebilirsiniz' ifadelerini kullandı.
'Bir kahvenin lezzeti sadece malzemeye bağlı değil, niyet de önemli' diyen Kiraz şu sözlerle devam etti:
'Bir de kahve ihlasla ve samimiyetle yapılıyorsa, o zaman güzel oluyor. O zaman tatlı oluyor, o zaman lezzetli oluyor.'
Ataların izinden giden gençlerin azaldığını dile getiren Kiraz, Türk kahvesinin kültürel değerine de değinerek, 'Peki, 'Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır' derler. Bu atasözümüz çok değerli ve manidardır aslında. Eskiden insanlar tanışıp kaynaştıklarında, birbirine misafir gittiklerinde kahve ikramı yapılırdı. Kahve, değer biçilen insanlara ikram edilirdi. O yüzden 'bir fincan kahvenin, kırk yıl hatırı vardır' denmiştir. Bu söz, atalarımızdan bize kadar geldi. Ama bugün genç nesil bu hatırı ne kadar takip ediyor, ondan emin değilim' ifadeleriyle sözlerini noktaladı.