Fethiye'de tavada lopa balığı ve çupra balığı revaçta
Fethiye Balık Pazarı'nda çupra, lopa, levrek ve taze karides ile kalamar satışa sunuldu. Yaz mevsiminin favori balığı ızgara balık olurken, Karadeniz hamsisi bir ay sonra pazara gelecek.
Muğla’nın Fethiye ilçesinde balık satışları devam ediyor. Fethiye Balık Pazarı’nda balık satışı yapan Murat, bugün gelen balık türleri ve fiyatları hakkında bilgiler verdi.
Murat, “Bugün balık olarak çupra balığı ve lopa balığı geldi. Çupra balığı 600 lira, lopa balığı 250 lira, somon 700 lira, deniz levrekleri 850 lira, yerli karidesler 1200 lira, ithal balıklar 700 lira, barbunlar 1000 lira, mercanlar 800 lira, levrekler 700 lira (çiftlik levreği), Karadeniz levrekleri de 700 lira.” dedi.
En çok tercih edilen balık türünün yaz mevsiminde ızgara balık olduğunu belirten Murat, çupra balığının müşterilere fileto olarak sunulduğunu ve ızgara şeklinde tüketilebildiğini ifade etti.
Murat, karides ve kalamar hazırlama yöntemlerini de anlattı: “Karidesi sarımsaklı tereyağlı yapabiliyoruz. Karidesi temizliyor, içindeki bağırsakları çıkarttıktan sonra tereyağlı sarımsak ile güveçte pişiriyoruz. Kalamarlar ise soslu ve patates gibi yağda kızartılarak servis ediliyor. Taze kalamarlar isterlerse ızgarada da yapılabiliyor. Taze kalamarların pişirilmesinde yemek sodası ile toz şeker karıştırıp kalamara az miktarda dökerek ovulması gerekiyor. Sonrasında bol yağda kızartılıyor. Yağın çok kızgın olması şart; soğuk yağda kızarsa kalamar yağı içine çeker ve lezzeti bozulur.”
Tava balığının ise lopa balığı olduğunu vurgulayan Murat, “Bu bizim meşhur balığımızdır ve İnlice, Göcek’ten geliyor. Tavada kızartılıp servis ediliyor ve fiyatı uygundur.” dedi.
Karadeniz hamsisinin yaklaşık bir ay sonra pazara geleceğini belirten Murat, “Şu anda Çanakkale hamsisi mevcut. Havanın biraz daha soğuk olması gerekiyor; denizler şu an ılık olduğu için tam balık çıkmıyor. Balığın biraz daha yağlanması gerekiyor. Hava sıcak olduğu için palamut ve hamsi yaklaşık bir ay sonra çıkmaya başlar. Şu anda barbun, mercan ve levrek gibi balıklar mevcut.” ifadelerini kullandı.