Fethiye'de Psikolog Aybüke Aksoy, 'Oyun terapisi çocukların ifade yoludur'
Fethiye Psikologlar Topluluğu'nun kurucularından Psikolog Aybüke Aksoy, 2-12 yaş arası çocukların duygusal dünyasına ulaşmada oyun terapisinin etkili bir yöntem olduğunu söyleyerek, ailelere önemli uyarılarda bulundu.
Fethiye’de dört yıldır aktif olarak çalışmalarını sürdüren ve Fethiye Psikologlar Topluluğu’nun ortak kurucularından Psikolog Aybüke Aksoy, çocukların duygusal ve davranışsal gelişiminde oyun terapisinin önemini vurguladı.
Oyun terapisinin, çocukların iç dünyalarını ifade etmelerinde doğal bir yöntem olduğunu belirten Aksoy, “Çocuklar için oyun sadece bir aktivite değil tamamen anlam ve önem yüklü bir ifade dilidir. Onların dünyası somut deneyimlerle doludur ve oyun çocukların duygularını, düşüncelerini ve yaşadıklarını aktarmanın bir yoludur. Oyun terapisi farklı biçimlerde uygulanabilir. Yönlendirilmiş oyun terapisi, serbest oyun terapisi, fillial dediğimiz oyun terapisi, çocuk merkezli oyun terapisi, kum terapisi gibi çocuğun ihtiyaçlarına göre şekillenir. Aile ile birlikte yürütülür” dedi.
Aksoy, özellikle 2-12 yaş aralığındaki çocuklarda terapi yönteminin oldukça etkili olduğunu belirterek “Oyun terapisi özellikle 2-12 yaş arası çocuklar için etkilidir. Duygularını sözel olarak ifade etmekte zorlanan, davranışlarını mesaj yoluyla aktaran, yaşam olaylarından etkilenen tüm çocuklar için oyun terapisi kendini ifade edebilme ve duygusal iyileşme sürecini başlatabilir” diye konuştu.
Oyun terapisinin duygusal sorunlardan davranış bozukluklarına, aile içi çatışmalardan eğitim problemlerine kadar geniş bir problem alanında etkili olduğunu dile getiren Aksoy, “Çocukların ruh sağlığını korumak için aileler öncelikle seçtikleri psikoloğun deneyimli olması, alanından mezun olması ve akademik geçmişine bir göz atılmalıdır. Aile içinde güvenli ve sevgi dolu bir iletişim kurulmalı. Ve tutarlı sınırlar çizilmelidir. Çünkü eğer tutarsız sınırlar varsa çocukta kaygı artabilir” ifadelerini kullandı.