Fethiye'de çekilen 'Balinanın Bilgisi' 6 Şubat'ta vizyona giriyor
Fethiye'nin köylerinde, yöre halkı ve amatör tiyatrocuların desteğiyle çekilen 'Balinanın Bilgisi' filmi, 6 Şubat'ta vizyona giriyor. Ulusal ve uluslararası festivallerden ödüllerle dönen film, bir Yörük kadınının direniş ve uyanış hikayesini beyaz perdeye taşıyor.
Senaristliğini, yönetmenliğini ve yapımcılığını Önder Şengül'ün üstlendiği Balinanın Bilgisi filmi, 6 Şubat'ta sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Film, Fethiye'nin köylerinde, yöre halkının, amatör tiyatro oyuncularının ve yerel kurumların desteğiyle çekildi.
Yapım sürecinde FETAV, FEFSAD ve Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’nın katkılarıyla hayata geçirilen film, Fethiye’de yaşayan bir Yörük kadınının iktidarla mücadelesini ve kendi içsel uyanışını konu alıyor. Yönetmen Önder Şengül, filmin Fethiye’de vizyon şansı bulmasının, emek veren herkesin bu hikâyeyi izleyebilmesi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Uluslararası festivallerde yarışma ve gösterim şansı bulan Balinanın Bilgisi, ilk gösterimini Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yaptı ve burada iki Altın Portakal ödülüne layık görüldü. Film ayrıca Fethiye Film Festivali’nde iki ayrı salonda kapalı gişe oynayarak izleyiciden yoğun ilgi gördü.
Film, Muğla’nın dağ köylerinden birinde yaşayan dokuz aylık hamile Gülsüm’ün hikâyesini anlatıyor. Erkeklerin madende çalışmak üzere başka şehirlere gitmesiyle köyde kalan kadın ve çocukların sorumluluğu muhtar Adem’e bırakılıyor. “Koruma” adı altında kurulan bu düzen, Gülsüm için giderek artan bir baskıya dönüşüyor. Doğayla kurduğu güçlü bağ üzerinden kendi varoluşunu savunan Gülsüm, hem bedeni hem de hayatı üzerinde söz sahibi olma mücadelesi veriyor. Bu mücadele zamanla psikolojik bir savaşa dönüşürken, Gülsüm’ün içsel gücü onu yeniden ayağa kaldırıyor.
Kurmaca dram türündeki filmin başrollerinde Özge Cevher Yüksel ve Şamil Kafkas yer alıyor.