Fethiye'de Buket Genç: 'Deri Üretimi Sabır ve Özen İster, Ama Sonuç Çok Güzel Oluyor'
Muğla'nın Fethiye ilçesinde 20 yılı aşkın süredir deri üretimi yapan Buket Genç, tasarım ve dikiş sürecinin büyük özen gerektirdiğini belirterek kadınlara üretmeye ve kendi emekleriyle bir şeyler başarmaya cesaret etmeleri çağrısında bulundu.
Fethiye’de Buket Genç, 20 yılı aşkın süredir deri üretimi yaptıklarını, işletmelerinin ise 2 buçuk yıldır faaliyette olduğunu söyledi.
Genç, “Deri tabaklanmış olarak geliyor. Ham deri olarak biz bunu deri mont ve çanta olarak üretiyoruz. Dikim olarak zor; çok dikkat gerektiren bir iş ama ürün ortaya çıktığında çok güzel oluyor. Kalıplarımız ve tasarımlarımız kendimize ait” ifadelerini kullandı.
Üretim sürecinin hata kabul etmediğini vurgulayan Genç, “Söküp tekrar dikme şansımız neredeyse yok. Bu yüzden dikkatli ve büyük bir çalışma gerekiyor. Ağırlıklı olarak kuzu ve koyun derisi tercih ediyoruz. Hemen hemen bütün renkler elimizde mevcut ve bedene göre dikebiliyoruz. Özel bir kişi geldiğinde, bedenine göre özel tasarım ve özel dikiş yapabiliyoruz. Dana derisi daha çok erkekler tarafından tercih ediliyor; kalın olduğu için daha ağır oluyor. Bayanlar için ise kuzu ve koyun derisi tercih ediliyor; hafif ve kullanışlı oluyor” dedi.
Genç, tasarım sürecini de anlatarak, “Kafamızda önce tasarlıyoruz. Hangi deriyi, hangi renkte, hangi modele göre kullanacağımıza karar veriyoruz. Çünkü her deriye her ürün olmuyor. Temizliği çok zor değil. Sadece silinebilir olmalı ve aşırı yağmurdan korunmalı. Kendi halinde korunduğunda uzun ömürlü ve kullanışlıdır” açıklamasında bulundu.
Kadınlara üretmeye teşvik çağrısı yapan Genç, “Kadınlar üretsinler, üretmek çok güzel bir şey. Güçlü olsunlar ve kendi emekleriyle bir şeyler başarmaktan çekinmesinler” dedi.