Dövme Sanatçısından Uyarılar
Muğla'nın Fethiye ilçesinde dövme sanatçısı Yüksel Çağlar, dövme sektörüne dair merak edilenleri anlatarak önemli uyarılarda bulundu.
Fethiye’de dövme sanatçısı Yüksel Çağlar, dövme sanatçısı olmak isteyenlere tavsiyeler verdi ve dövme yaptırmak isteyenlere önemli uyarılarda bulundu.
“Yeteneği Olan Herkes Dövme Sanatçısı Olabilir”
Fethiye’de dövme sanatçısı Yüksel Çağlar: “Yeteneği varsa, eğitimi de düzgün bir şekilde verilebilirse herkes belli bir süre sonra dövme sanatçısı olabilir. Dövmecilikte okul değil de "alaylı" olarak tabir ettiğimiz kişiler vardır. Okul olarak düşünürsek, grafik bölümü mezunlarının eli teknik açıdan daha sağlıklı ve daha faydalı oluyor. Şöyle söyleyebilirim; MEB onaylı sertifikalarımız var. Eğitimini tamamladıktan sonra bu onaylı sertifikalar alınıyor. Sertifika aldıktan sonra dükkân açma belgesi veriliyor. Bu belgeyle beraber belediyeden dükkân açma izni alındıysa, kişi kendine "dövme sanatçısıyım" diyebilir. Tabii bu belgelere ulaşmak, alaylı şekilde yetişenlerin yanında daha kolay oluyor” dedi.
Dövme Sanatçısı Yüksel Çağlar’dan Uyarılar!
Çağlar: “İlk başta merdiven altı olmayacak şekilde, steril bir ortama ihtiyaç vardır. Kullanılan malzemeler, müşteriye karşı hitap şekliyle bir dövme sanatçısının her anlamda düzen, tertip ve disipline ihtiyacı vardır. Biraz da sabır işidir bu. Dediğim gibi; yeteneği, arzusu, isteği ve sabrı varsa, belli bir süre geçtikten sonra herkes dövme sanatçısı olabilir. İlk önce müşterimizle diyaloğumuzu kuruyoruz. Diyalog sırasında ne istediğini, hangi modelleri tercih ettiğini öğreniyoruz. Sonrasında bu modellerle ilgili birkaç örnek çıkarıyoruz ve ona gösteriyoruz. Bu örneklerle bağlantılı olan modellerde boyut bilgisi ve bölge seçimi yapıyoruz.
Taslağımızı ya tablet aracılığıyla gösteriyoruz ya da hemen bir transfer yapıp uygulamaya geçiyoruz. Eğer “evet” derse, işleme başlıyoruz. Genel olarak dövmeye engel olan hastalıklar yok. Ama deri hastalıkları bulunan kişilerin daha fazla sıkıntı yaşadıklarını biliyoruz. Genellikle şeker hastalarının dövmeleri daha geç iyileşiyor. Dövme, ortalama 2 hafta ile 20 gün arasında iyileşir. Bu süreçte dikkatli olunması gerekir. Örneğin sedef hastalığı olan kişiler deri yaraları yaşar. Bu yaranın bulunduğu bölgeye dövme yapıldığında deri boyayı kabul etmeyebilir. Bu durumda sıkıntı yaşanabiliyor.
İlk olarak dövme yaptırmak isteyen arkadaşlara seslenmek istiyorum: Girdiğiniz stüdyolarda ve çıktığınız bina katlarında çalışan kişilerin sertifikalarını kontrol edin. Kullandıkları boyanın orijinalliğini mutlaka sorgulayın. Bunun dışında, işçiliği gördükten sonra kararınızı verip hayatınıza devam edebilirsiniz. Dövmeye olan ilgi arttı; yaş ortalaması ise 14-15'e kadar düştü. Bu nedenle son yıllara göre yoğunluk da artmış durumda. Biz 18 yaş altına dövme yapmıyoruz; o durumda da aile izni gerekiyor. Aile bireyiyle birlikte gelirse, imzalı bir onay belgesi alıyoruz ve bu doğrultuda işlem yapıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.