Domateste Kota Arttı, Üreticiler Sevinç İçinde

Domateste en büyük pazarlardan biri olan Rusya'nın Türkiye'den domates ithalat kotasını 150 bin tondan 200 bin tona yükseltmesi Fethiye ve Seydikemer'li üretici ve ihracatçıları sevindirdi.

  • 1374
TAKİP ET

Domateste en büyük pazarlardan biri olan Rusya'nın Türkiye'den domates ithalat kotasını 150 bin tondan 200 bin tona yükseltmesi Fethiye ve Seydikemer'li üretici ve ihracatçıları sevindirdi. Bu haberle birlikte Muğla Büyükşehir Belediyesi Karaçulha Toptan Sebze halinde 2 lira 25 kuruş olan domatesin fiyatı 3 lira 50 kuruşa kadar yükseldi. Rusya Türkiye'den domates ithalat kotasını 150 bin tondan 200 bin tona yükseltti. Rusya'nın kota artırma kararı Fethiye ve Seydikemer'li üreticiler tarafından sevinçle karşılandı. Kotanın arttırılması domates fiyatını az da olsa yükseltti.
Rusya'nın Türkiye'den domates alımına uyguladığı 150 bin tonluk kota 28 Ocak'ta dolunca Türkiye'den yola çıkan onlarca tır Rusya gümrüklerinde durdurulmuştu. Yaklaşık 28 günlük bekleyişten sonra Tırlar geri dönerken iki ülke yetkililerinin temasları olumlu sonuç verince kota Rusya tarafından 50 bin ton daha arttırıldı.

“GEÇİCİ BİR RAHATLAMA SAĞLAYACAKTIR”
Rusya'nın kota artırımı haberinin ardından domates üreticilerinin bu kararı sevinçle karşıladığını belirten Türkiye Haller Federasyonu Başkan Vekili Atabey Akgün “üreticimiz ve ihracatçılarımızın beklediği kota artırımı özellikle domateste aydınlık gün olarak görüyoruz. 50 bin ton daha ilave ile birlikte bölgede üreticilerimiz bu durumdan kazançlı çıkacaktır. Kotanın artırılmasıyla Fethiye ve Seydikemer bölgemizden Rusya'ya günde bin 300, bin 400 ton domates ihracatı başladı. Fiyatta 2.25 TL'den 3.5 TL'ye kadar çıktı. Aynı zamanda kuzey Irak'a da Fethiye ve Seydikemer bölgemizden ihracat başladı. Bölgemizden başta Ortadoğu olmak üzere Avrupa ülkeleri ile Ukrayna'ya da domates ihracatımız devam ediyor. Üreticilerimiz için herhangi bir sıkıntı yoktur. Bundan kazançlı çıkacak olan yine üreticilerimiz olacaktır. Federasyonumuz ve ilgili bakanlıklarımızın yaptığı çalışmalarla kota yükseltilmiştir. Biz bu kotanın önümüzdeki günlerde daha da artacağına inanıyoruz” dedi.

“ÇİFTÇİMİZ SEVİNÇ İÇİNDE”
Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ise “Rusya'nın kotayı arttırması üreticilerimiz için geçici bir rahatlık sağlayacaktır. Çiftçilerimizin yüzü gülecektir. İlave artışın biraz daha yükseltilmesini bekliyoruz. Bölgemizde 30 bin dönüm alanda domates üretimi yapılmaktadır. Kotanın arttırılıp ihracatın yapılması mayıs ayına kadar devam ederse çiftçimiz bereketli bir sezon geçirmiş olacaktır. 50 bir ton kota artırımı biz üreticileri memnun etti. Bu konuda emeği geçen devlet büyüklerimize çok teşekkür ediyoruz” dedi. Çiftçinin zarar aşamasında olduğu bir anda kotanın arttırılması fiyatları yukarıya çekerek çiftçiyi az da olsa kara geçirecek diyen Kenan Karayiğit “Şu an bu şekilde kalması çiftçi için bayram sevinci diyebiliriz. Belki bu bizi mayıs ayına kadar taşıyacak. O zaman kota tekrar dolacak. Mart ayını atlatmamız, Mayıs ayını bulması bizim için sevindirici bir gelişme” ifadelerini kullandı.


Bakmadan Geçme