Diyetisyen Arsal 'Bayramı Avantaja Çevirebiliriz'

Korona Virüs nedeniyle bu yıl Ramazan Bayramı'nda sosyal mesafe kurallarına dikkat edilecek. Ramazan Bayramı'nda 4 gün sokağa çıkma kısıtlamasında bizleri kalabalık ortamlardan, zengin sofralardan ve geleneksel ikramlardan uzak bir bayram süreci bekliyor.

  • 1864
TAKİP ET

Evde geçirdiğimiz bu dönemde yemek yeme eğiliminin arttığı ve Ramazan'da düşen öğün sayısı ile birlikte metabolizma hızının da yavaşladığı gözlemleniyor. Ramazan Bayramı'nın kilo vermek ve sağlıklı kalmak için bir fırsat olabileceğini belirten Diyetisyen Gamze Arsal, bayram beslenmesi için önemli önerilerde bulundu.

Evlerimizde geçireceğimiz Ramazan Bayramı'nı avantaja çevirmenin mümkün olduğunu belirten Diyetisyen Gamze Arsal, sebze ağırlıklı beslenilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Diyetisyen Arsal, “Hepimiz karantina sürecindeyiz. Bu iki aylık süreçte birçok insan kilo aldı. Ramazanda iftar sofralarımız daha geniş kapsamlı oldu. İftardan sahura kadar genellikle yeme yiyerek geçti ve genelde Ramazan ayında zayıflama görülürken birçok kişi kilo aldı. Önceden Ramazan Bayramında daha özenli sofralar hazırlanıp, misafirliklere gidiliyordu. Şimdi böyle bir şey yok çünkü evdeyiz. O yüzden tatlılar yapmamıza gerek yok. Daha özenli sofralar hazırlamamıza gerek yok. Metabolizmamız Ramazan ayında yavaşladı. Ve karantina da kilo almış durumdayız. O yüzden Ramazan bayramını detoks olarak geçirmemiz bizim için en sağlıklısı olacak. Çünkü yaz geldi. Kilo almışken, metabolizmamız tamamen yavaşlamışken Ramazan Bayramını kendimiz için avantaja çevirmemiz gerekiyor. Et tüketiminden ziyade sebze tüketimine yönelmeliyiz. Ramazanda uzun süre açlık diyeti yapmış olduk. 16 saat aç kaldık. Ramazan ayından sonrada ara öğünlerimizi mutlaka yapmamız gerekiyor. İnsan midesi 4 saatte bir boşalıyor ve mide boş olduğu zaman metabolizmamız zayıflıyor. Ramazan ayında zaten metabolizmamız tamamen durmuş durumda ve kilo almış durumdayız. Yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırmamız için ara öğünleri alışkanlık haline getirmemiz gerekiyor. Uyanır uyanmaz kahvaltı yapmamız şart. Kahvaltıda mutlaka protein kaynağı olan yumurta ve peynirimiz olsun. Yeşilliklerimiz mutlaka yer alsın. Protein içerikli bir kahvaltı yaptıktan 3 saat sonrasında bir ara öğün yapıyoruz. Akşam yemeğine kadar 3 saat aralıklarla ara öğünlerimizi mutlaka yapalım. Akşam yemeğini de sebze ağırlıklı geçirirsek bizim için daha hafif, daha sağlıklı bir Ramazan ayı geçmiş olur” diye konuştu.

Midenin boş kalması halinde insan metabolizmasının durduğuna dikkat çeken Diyetisyen Arsal, “Mide uzun bir süre boş kalıp yemek yendikten sonra onu depolamaya gidiyor. Uzun süre aç kaldığımızda midemizin alacağı kapasiteden fazlasını yiyoruz. Eğer ara öğün yapsaydık mide onu sindirecekti ve metabolizma sürekli çalışacaktı. Ama arada bir şey yemediğimiz için mide bunu direk depolamaya gidiyor. Bu da direk vücudumuza yağ olarak geri dönüyor” dedi.

Ara öğünde tüketilmesi gereken gıdaları sıralayan Arsal, “Çerez, badem, fındık bunları çiğ olarak tüketmemiz gerekiyor. Meyve yiyebiliriz. Yoğurt tüketebiliriz. Eğer çok açlık hissetmiyorsanız sade bir kahveye biraz süt ekleyip içilebilir. O sizin ara öğün niteliği görebilir. Veya Türk Kahvesinin yanında kuru meyve yemekte ara öğüne girer. Midemize bir şey girmesi çok önemli. Midemizi çalıştırmaya dikkat etmeliyiz. Tatlı yediğimiz zaman karın bölgesi yağlanıyor. Karın yağlarını yakmak için ara öğün yapmalıyız ve gece yoğurt yemeliyiz. Yoğurdun içerisinde bir çay kaşığı zencefil, bir çağ kaşığı toz zerdeçal, bir çay kaşığı pul biber ve birazda limon suyu ekleyip yatmadan bir iki saat öncesi tükettiğimizde gecede midemiz çalışmaya devam ediyor. Ve direk karın yağlarından yakmamıza yardımcı oluyor. Metabolizmamızı daha da hızlandırmak için yeşil smoothieler yapabiliriz. Bütün yeşil sebzelerin kalorisi yoktur” dedi.

Bakmadan Geçme