Çalış esnafından net mesaj: 'Fethiye pahalı değil, algı yanlış'
Çalış Plajı esnafı, Fethiye'ye yönelik 'pahalı' algısının gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Sezonun beklenen yoğunluğa ulaşmadığını belirten esnaflar, fiyatların abartıldığı gibi olmadığını, asıl sorunun algı ve bazı örneklerin genelleştirilmesi olduğunu ifade etti.
Fethiye’nin önemli turizm noktalarından Çalış Plajı’nda yaz sezonu beklenen yoğunlukla başlamadı. Bölgedeki esnaflar hem sezonun gidişatını, hem de kamuoyunda sıkça tartışılan “Fethiye pahalı” algısını değerlendirdi.
“Pahalı algısı abartılıyor, fiyatlar makul”
Çalış’ta 15 yıldır işletmecilik yapan Mustafa Alak, bu yaz sezonunun önceki yıllara göre daha sakin geçtiğini belirterek, “Bu yaz daha önce görmediğim bir sakinliği gördük. Beklenen müşteri yoğunluğu henüz başlamadı. Sadece Çalış değil, Hisarönü olsun, Ölüdeniz olsun, çevredeki tüm turizm bölgeleri aynı sakinliği yaşıyor. Hepimiz müşteri bekliyoruz, umarım en kısa zamanda bu hareketlilik yeniden başlar” dedi.
“Fethiye pahalı” algısına da değinen Alak, fiyatların abartıldığını savunarak, “Neye göre kime göre pahalı? İşletmeciye sorarsanız uygun, ucuz. Ben kendi açımdan baktığımda da, küçük bütçeli bir vatandaş gözüyle baktığımda da aşırı bir pahalılık görmüyorum. Baştan sona gezdiğimizde ‘bu çok pahalı’ diyeceğim bir tabloyla karşılaşmadım. Bence bu algı abartılıyor. Neden böyle haberler yapılıyor bilmiyorum ama turizme zarar verdiğini düşünüyorum” diye konuştu.
“Sezon sakin, sorun algı ve takvim kayması”
Bölgede çalışan bir diğer esnaf Serkan Topsever ise sezonun beklenenden zayıf başladığını belirterek, “Biz de çözemedik. Sanki insanlar Yunan adalarına daha çok yöneliyor gibi bir durum var, öyle düşünüyoruz. Bir de okulların geç kapanması, sezonun ileri kayması da etkili oldu diye düşünüyorum. Dünya Kupası maçları da az çok etkiliyor ama asıl etken bence okul takvimi ve pahalılık algısı” ifadelerini kullandı.
Fiyat tartışmalarına da değinen Topsever, kontrolsüz örneklerin geneli yansıtmadığını belirterek, “Bazen haberlerde duyuyoruz; 200 liralık lahmacunun 1500 liraya satıldığı gibi örnekler çıkıyor. Bunlar tabii ki yanlış ve önüne geçilmeli ama bunlar genellenmemeli. Herkesin daha dikkatli olması lazım. Turizmi birlikte korumamız gerekiyor” dedi.
Sezon beklentisine ilişkin de konuşan Topsever; Temmuz ve Ağustos ayına işaret ederek, “Normalde Haziran’ın 20’si, 25’i gibi hareketlenme başlardı. Bu sefer biraz gecikti ama inşallah yine eski yoğun günlere döneriz. Açıkçası biraz endişeliyim ama umarım korktuğumuza değmez” sözlerine yer verdi.