Başkan Çıralı, TOBB Ekonomi Şurası'na katıldı
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Muğla odaları başkanlarıyla birlikte, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ilgili Bakanlar ve Oda/Borsa başkanlarının katılımıyla Ankara'da düzenlenen TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'na katıldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) organize ettiği Ekonomi Şurası’nda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Dünyada ticaret savaşları ve korumacılığın yayıldığını, küresel büyüme ve ticaretin yavaşladığını belirterek, "Ülkemiz ekonomisi de tüm bunlardan olumsuz etkileniyor ama enseyi karartmıyor, mücadeleden kesinlikle vazgeçmiyoruz." dedi.
Hisarcıklıoğlu, hep birlikte ekonomiyi daha sağlam temel üzerinde, istikrarla büyütmeye devam edeceklerini dile getirerek, oda-borsa ve sektör meclisleri başkanlarının bu vizyonla hareket ettiklerini anlattı. Başkanların 81 ilde reel sektörde ve piyasada yaşanan başlıca sorunları topladıklarını ve çözüm önerilerini hazırladıklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Anadolu'yu sürekli dolaşıyorum. Firma ve sektörleri devamlı dinliyorum. Gördüğüm en büyük sıkıntı krediye erişim. Hem kredi büyümesine getirilen kısıtlamalar hem de yüksek faiz oranları, özellikle KOBİ'lerimizin ayağına pranga oluyor. Piyasada ödemeler aksıyor, alışveriş azalıyor, neticede ekonominin büyümesi yavaşlıyor. Bu sıkıntıları aşmak üzere, KOBİ'lere pozitif ayrımcılık yapmalıyız. Onları, aylık kredi büyüme sınırı dışına almalıyız. Ticari kredi kartlarını da bu sınırlama harici tutmalıyız. Mevcut kredi limitlerinin reel olarak daralmasının önüne geçmeliyiz. Böylelikle piyasaya bir rahatlama getirebiliriz."
Muğla Odaları taleplerini iletti
Ekonomi Şurası’nda Muğla Odaları adına söz alan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, turizm kenti olan Muğla ve ilçelerindeki yangın denetimleri ve uygulama zorluklarına dikkat çekerek, turizm faaliyetlerinin ve ticari sürekliliğin korunabilmesi için eksiklik tespit edilen konaklama tesislerine, taahhüt altına girdikleri rezervasyonları sekteye uğratması ve misafirlerin de mağdur olmaması adına en az yıl sonuna kadar ek süre tanınmasını talep etti.
Bölgede turizm sezonunun, 14 Mart 2025 itibarıyla fiilen başladığını vurgulayan Karakuş, Muğla Odaları adına şu görüşleri dile getirdi:
“Yabancı tur operatörleri ve acentelerle, sezon anlaşmalarını yaklaşık bir yıl öncesinden yaparak rezervasyon kabul eden, aylar öncesinden ön ödeme alarak stok ve personel planlamasını tamamlamış üye işletmelerimiz, olası ruhsat iptali veya faaliyetten men edilme riski nedeniyle oldukça sıkıntılı bir sürecin içerisindedir.
Ağırlıklı olarak İngiltere pazarıyla çalışan tesisler, söz konusu ticari anlaşmalar öncesinde uluslararası kabul görmüş; “sağlık ve güvenlik” denetimlerinden geçmiş, yangın algılama sistemi, davlumbaz söndürme sistemi, periyodik baca temizlikleri, yangın tüpü bakımları, katlarda bulunan hidrant sistemleri, personel yangın eğitimleri gibi şartları yerine getirmiş olup, aynı zamanda zorunlu Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı aşamalarını da başarıyla tamamlamış işletmelerdir. Söz konusu tesislerin uluslararası operatörlerle imzalamış oldukları sözleşmelerin ihlali halinde yüksek tazminat yükümlülükleriyle karşı karşıya kalma riski ise kaçınılmazdır.
Ayrıca turizm bölgelerinde 15 Mayıs – 15 Ekim tarihleri arasında geçerli olan inşaat yasağı, fiziksel müdahaleyi fiilen imkânsız hâle getirmektedir. Yangına dayanıklı kapı üretim ve ithalatında tedarik sorunları yaşanmaktadır.
Turizm faaliyetlerinin ve ticari sürekliliğin korunabilmesi amacıyla; eksiklik tespit edilen konaklama tesislerine, taahhüt altına girdikleri rezervasyon ve operasyonları sekteye uğratmamak adına en az yıl sonuna kadar ek süre tanınmasını mümkün kılacak mevzuat düzenlemelerinin yapılmasını talep ediyoruz.”