Ali Somyürek'ten Açıklama Fethiye Koyları Yat Kuşatması Altında, Mapa-Şamandıra Sistemi Fayda Mı, Zarar Mı?
Fethiye'de hizmet sunan acente işletmecileri, yat ve günübirlik tekne sahipleri, birçok koyda demirli vaziyette bulunan özel yatlar nedeniyle yolcu indirip-bindirmede ve kıyıya yanaşmada sorun yaşıyor.
Özel yatların koylarda yarattığı yoğunluğun günübirlik tur teknelerinin manevra alanını daralttığına dikkat çekilirken, bu durumun yolcuların yüzme alanlarını kısıtladığı ve bölgedeki deniz ekosistemini tehdit ettiği vurgulandı. Özellikle yaz sezonunda ticari ekmek kapısı olan turların, yat limanı kapasitelerinin aşılması ve mapa-şamandıra ücretlerinin yüksek olması sebebiyle sekteye uğradığı ifade edildi. Geçtiğimiz dönem İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkan Adaylarından olan acenteci ve denizcilik sektöründe faaliyet gösteren Ali Somyürek, özel yatların hatalı demirlemeleri, günübirlik teknelerin yolcu indirip bindirmesini veya kıyıya yanaşmasını tehlikeye attığını söyledi.
Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Ali Somyürek, 'Koylarda demirleyen özel yatların Fethiye ekonomisine doğrudan bir katkısı bulunmuyor. Ticaret yapan tekneler tura çıktığında koylara yanaşamamakta ve yolcu indirme-bindirme esnasında sıkıntı yaşamaktadır. Misafirlerimize eşsiz güzellikteki koylarımızı göstermek imkansız hale geliyor. Özel yat yoğunluğu nedeniyle bu bölgelere girişler daha da zorlaşacak. Bu durum ticari yatlarımız ve genel ekonomi açısından dezavantaj yaratıyor. Kızılada ve Zeyinli Ada gibi popüler koylarda da benzer yoğunluklar yaşanıyor. Ticari amaçla tur yapmak isteyen teknelerimiz koylara girişte sorunlarla karşılaşıyor. Bu hususta ilgili kurumların gerekli çalışmaları yapması ve önlem alması gerekiyor. Unutmayalım ki denizler hepimizin' ifadelerini kullandı.