• Haberler
  • Eğitim
  • Altınçekiç, 'Uzaktan eğitimde eşitsizliklere şahit olduk'

Altınçekiç, 'Uzaktan eğitimde eşitsizliklere şahit olduk'

Yüz yüze eğitimden uzak geçen bir buçuk yılın ardından okulöncesi ile ilk ve orta dereceli okullar yeniden tam zamanlı olarak eğitim öğretime açıldı. Yaklaşık 18 milyon öğrenci okulları, sınıfları doldurdu. Bir milyon 100 binden fazla öğretmen de okullarda, sınıflarda öğrencileriyle bir araya geldi. 2021-2022 eğitim-öğretim yılının bu yılki hazırlığının farklı olduğuna değinen Eğitimiş Fethiye Temsilcisi İstem Altınçekiç, 'Bu sefer hazırlıklar farklıydı, çünkü çantalara ıslak mendiller, dezenfektanlar maskeler koyuldu. Çünkü içimizde korku var. Fakat okul özleminini neden hem öğrenciler hem veliler hem öğretmenler korkuyla birlikte yaşadık? Neden gereken tedbirlerin alınması ile ilgili bilgilendirmeler yapılmadı' dedi.

  • 1195
Altınçekiç, 'Uzaktan eğitimde eşitsizliklere şahit olduk'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İÇİMİZDE KORKU VAR
Öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin içinde hala bir korku olduğunu belirten Eğitimiş Fethiye Temsilcisi İstem Altınçekiç, “6.09.2021 tarihinde yani bugün okullar açıldı. Evde okul hazırlıklarımızı öğretmen ve veli olarak yaptık. Okul için gerekli kırtasıye alışverişleri yapıldı, çantalar hazırlandı, okul kıyafetleri yıkanıp ütülenip hazırlandı. Ancak bu sefer hazırlıklar farklıydı, çünkü çantalara ıslak mendiller, dezenfektanlar maskeler koyuldu. Çünkü içimizde korku var. Fakat okul özleminini neden hem öğrenciler hem veliler hem öğretmenler korkuyla birlikte yaşadık? Neden gereken tedbirlerin alınması ile ilgili bilgilendirmeler yapılmadı? Yani ülkemizde 18 milyon öğrenci, 1 milyon eğitim emekçisi pandemi koşullarına rağmen Mili Eğitim Bakanlığı tarafından alınmayan önlemler, birikmiş ve çözüm bekleyen sorunlarla girmiş olması nasıl acı bir tablo” şeklinde konuştu.
EĞİTİMDE EŞİTSİZLİĞİN ŞAHİTLERİ OLDUK
Öğrencilerin uzaktan eğitimde yaşadıkları eşitsizliklere şahit olduklarına vurgu yapan Altınçekiç, “Halbuki devletin okullarında eğitim öğretim alacak olan geleceğimizin emanetçilerinin güvencesini almak velilerin değil devletin görevidir. Mart 2020den bugüne okulun kapısından giremeyen ya da uzakatan da olsa eğitime erişemeyen milyonlarca öğrencinin olduğunu hepimiz yaşadık ve eğitimde eşitsizliğin şahitleri olduk. Çocuklarımız iyi eğitimli bir azınlık ve nitelikli eğitime erişemeyen bir çoğunluk olarak ayrıştırılmıştır. Ve bu dönemde öğretmen, sağlık, temizlik görevlisi ataması yapılmamış, okulların fiziksel ihtiyaçları tam anlamıyla karşılanmamıştır. İlçemizde hala yapılandırma çalışmalarının tamamlanmamasından dolayı aksayan okullar mevcuttur” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE EĞİTİM MATERYALİ EKSİKLİĞİNDE 35 ÜLKE ARASINDA 1.OLMUŞTUR
Açıklanan istatistiklere de değinen Eğitimiş Fethiye Temsilcisi İstem Altınçekiç, “Geçtiğimiz günlerde yayımlanan OECD eğitim istatistiklerinde Türkiye eğitim materyali eksikliğinde 35 ülke arasında 1.olmuştur(2018) Eğitimin geldiği vahim durum apaçık ortada olmasına rağmen MEB yapılan hataları; özeleştiri yaparak yada EĞİTİMİŞ sendikası olarak yaptığımız eleştirileri dikkate alarak, telafi etmesi ve önlemleri alması gerekirken koca bir yaz geçmiş ama bu dönemde sadece bakan koltuğundaki isim değişmiştir. Hazırlıklar ve önlemlerle geçirilmesi gereken dönemde, gerici dernek ve vakıflarla protokoller imzalama derdine düşülmüş olması MEB in zihniyetini açıkça ortaya koymaktadır” dedi. 
Bu doğrultuda MEB’e tekrar çağrı yapan Eğitimiş Fethiye Temsilcisi İstem Altınçekiç, “Kaynaklar verimli kullanılmalı ve MEB’e acil ek kaynak aktarılmalıdır. İhtiyaç olan derslikler, yurtlar derhal yapılmalı, tadilatlar tamamlanmalıdır. Sözleşmeli ücretli öğretmenlik uygulanmasına son verilmeli, pedogojik formasyona uygun sınıf mevcutları oluşturulmalı ve bu ihtiyaca göre kadrolu öğretmen ataması yapılmalıdır. Tüm okullarda kadrolu temizlik ve sağlık personeli ataması yapılmalıdır. Eğitim öğretim hazırlık ödeneklerinin ülkemizin ekonomik şartları göz alınarak yapılmalıdır. Ve yıllardır yalnızca öğretmenlerin yararlandığı eğitim öğretim hazırlık ödeneği, eğitim sisteminin tüm eksiklerine rağmen yoğun emek harcayan ancak ödenek alamayan eğitim çalışanlarına maduriyet yaşatmakta ve harcadıkları emeğin göz ardı edilmesine sebep olmaktadır. Eğitim ve bilim çalışanları arasında ayrılık yaratan bu uygulamanın düzeltilerek hazırlık ödeneğinin yardımcı personelinden memuruna, akademisyeninden idari personeline kadar her çalışana ödenmesi sağlanmalıdır. Sınıf mevcutlarının pandemi surecine bağlı olarak hemen ayarlanması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme