Akaryakıt indirimi olacak mı?

Brent Petrolün ve Amerikan tipi ham petrolün varil fiyatının 100 dolar altına inmesi akaryakıt fiyatlarında indirim beklentisi oluşturdu. Vatandaşlar Dünya'da petrol fiyatları yükselince anında zam yapılan akaryakıt fiyatlarının petrol fiyatları düştüğünde de indirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

  • 1116
Akaryakıt indirimi olacak mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın etkisiyle küreselde yaşanan enerji krizi akaryakıt sektörünü de etkiledi. Mayıs ayının sonlarında yakaladığı ivme ile 123 dolar seviyesine fırlayan Brent petrol fiyatı beraberinde zamları da getirmişti. Hem kurdaki hareketlilik hem de küresel enflasyon süreci uluslararası ürün ve akaryakıt fiyatlarında artışa sebep olmuştu. Akaryakıt indirimi olacak mı?
Uluslararası piyasalarda %10,84’lük bir fiyat düşüşü yaşayan Brent Petrol’ün varili bugün 100,56 dolardan işlem görüyor. Türkiye’de ise geçtiğimiz hafta ilk önce 2,5 TL ardından da 85 kuruşluk bir indirim ile 26,70 seviyelerine inen motorin için yeni bir indirim beklentisi oluştu. Rusya-Ukrayna savaşı ile enerji maliyetlerinin artmasının sebebi olarak yaşanan enflasyona karşı merkez bankaları faiz artırımına gitmişti. Türkiye’de herhangi bir faiz artırımı yaşanmadı. Kurdaki dengesizlik ile sürekli büyüyen enflasyon ve akaryakıt indirimi beklentisi ters orantılı gözüküyor. 17 Haziran’da gelen zamlar ile motorin 30 Türk Lirası üzerine çıktığında Brent Petrol 110,39 dolardan işlem görüyorken dolar kuru 17,33’ten işlem görüyordu. Bugün itibariyle Brent Petrol 100,56 dolardan işlem görürken dolar kuru 17,30’dan işlem görüyor. Brent Petroldeki 9 dolarlık indirimin pompa fiyatlarına 4 TL indirim olarak yansıması kafalarda soru işareti yarattı.   Akaryakıt indirimi olacak mı?
Konuya ilişkin küresel şirketlerin uzmanları enflasyon belirsizliği ve resesyon ihtimali ile yıl içinde Brent Petrol’ün varil fiyatının 65 dolara kadar inmesini beklediklerini belirtti. Fiyatlardaki dengesizliğin de talepte zayıflama yarattığını ve arzı baskıladığını söyleyen uzmanlara göre varil fiyatlarındaki düşüş devam edecek. Kimi uzmanlar ise satış için rasyonel bir sebep olmadığını ve yapılan satışların panik satışlar olduğunu söyledi.  

Bakmadan Geçme