• Haberler
  • Güncel
  • Ahmet Aras: 'Çimento fabrikasıyla alakam yok, Muğla'nın doğasını savunuyorum'

Ahmet Aras: 'Çimento fabrikasıyla alakam yok, Muğla'nın doğasını savunuyorum'

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, kamuoyunda gündeme gelen çimento fabrikası tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Çevreye zarar verecek projelere karşı hukuki mücadele yürüttüklerini belirten Aras, 'Bizim çimento fabrikasıyla hiçbir ilgimiz yok. Tek derdimiz Muğla'nın doğasını, ormanlarını ve tarım alanlarını korumak' dedi.

  • 176

Son dönemde bazı medya organlarında çıkan iddiaları yalanlayan Başkan Aras, “Bize yönelik yalan ve iftira içeren karalama kampanyaları yürütülüyor. Ancak biz belgelerimizle kamuoyunu bilgilendirmeye ve doğa için mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Benim çimento fabrikasıyla alakam yok”

Muğla’da yapılmak istenen entegre çimento fabrikasına ilişkin değerlendirmede bulunan Aras, “Benim çimento fabrikasıyla alakam yok arkadaşlar. Yani uzaktan yakından. Biz sadece, sonuçta Muğla’da yapılmak istenen ama aslında çevreye etkileri dolayısıyla yer olarak pek doğru olmadığını düşündüğümüz bir entegre çimento fabrikası planına itiraz ediyoruz. Bununla ilgili hukuki mücadelemizi sürdürüyoruz.
ÇED raporları çıkıyor, ruhsatlar veriliyor, tekrar iptal ediliyor. Bu artık üçüncü ÇED raporu. Şu anda verildi ve onun da tabii ki yeniden irdelenmesi için hukuki girişimlerimizi yaptık, devam ediyoruz.

Yoksa bizim, dediğim gibi, çimento fabrikasıyla pek ilgimiz, alakamız yok arkadaşlar. Sadece Muğla’nın doğasını korumaya çalışıyoruz.”

“Zeytinliklerin taşınması, ormanların tahribi gündemde”

Maden sahalarına da dikkat çeken Başkan Aras, “Aynı şekilde madenler için de… Bugün maden sahalarında da biliyorsunuz, o zeytinliklerin taşınması meselesi, ormanların tahrip olması meselesi gündemde. Millet Meclisi’nden geçen bir yasa var. Ancak bu yasanın uygulanmaması gerektiğini düşünüyoruz. Hâlen geç kalınmış değil.

Burada, Muğla’mızın belli bir bölümünde  özellikle ormanlarımızın yüzde 65-70’ine yakın bir bölümünde  arama ruhsatı olduğunu, Muğla coğrafyasının yaklaşık yüzde 60’ına yakın bir bölümünde de maden arama ruhsatı olduğunu ifade ettik.

“TEMA Vakfı’nın verilerine göre konuştuk”

Hatta Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi, dezenformasyonla mücadele kapsamında verdiğimiz bilgilerin yanlış olduğunu ifade etmiş. Ancak arkadaşlar, bu TEMA Vakfı’nın yayınladığı bir rapordur. Biz onun üzerinden konuşuyoruz.

TEMA Vakfı’nın yayınladığı raporda, Muğla coğrafyasının yüzde 65’in üzerinde bir bölümünün maden arama ruhsatlarına tabi olduğunu açıklıyor. Aynı şekilde yine orman alanlarının da yaklaşık yüzde 60’ının maden arama ruhsatına tabi olduğunu açıklıyor.

TEMA Vakfı bunu söylüyor. Biz de bu açıklamamızı buna göre yaptık.

“%0,44 açıklamasını anlayabilmiş değilim”

Tabii Dezenformasyonla Mücadele Birimi ise sadece işletilen alanlarla ilgili “%0,44” diye bir açıklama yaptı.
Ben şimdi Muğla’mızdaki resmi maden sahalarının haritasını sizlerle paylaşacağım. Basınla, kamuoyuyla paylaşacağım.

Yani %0,44 neresi, onu pek anlayamadım.

Sadece ve sadece arkadaşlar, şu son maden yasasıyla Muğla coğrafyasının %3’ü; tarım alanları, zeytinlikler ve orman alanları açısından bu maden yasasından etkileniyor.

Yani açık kömür madenleri özellikle termik santrallerin ihtiyacı olan madenler için düşünün Muğla coğrafyasının bütününün %3’ü etkileniyor.

Yani %0,44’ü hangi hesaplamayla bulduklarını açıkçası pek anlayamadım.” 

“Doğayı korumak görevimiz, anayasal sorumluluğumuz”

Muğla’daki çevresel tahribata karşı verdikleri mücadelenin yasal ve anayasal bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Ahmet Aras, “Arkadaşlar, biz dediğim gibi yasalar çerçevesinde, yetki ve sorumluluğumuz ve mevzuat çerçevesinde görevimizi yapmaya gayret ediyoruz.

Bu görev hem halka hizmet hem de Muğla’nın doğasının, denizinin, ormanının, zeytinliklerinin, tarım alanlarının ve yaşamın korunmasıdır. Bu bizim görevimiz.

Anayasal görevimiz. Aynı zamanda belediye mevzuatındaki görevimiz.

Yani “doğanın ve çevrenin korunması”.

Anayasa’nın ilgili maddesinde “İnsan, temiz bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.” der.

Biz de buna göre, bize verilen yetki ve sorumluluk çerçevesinde mücadelemizi sürdürüyoruz.”

“Belgelerle yanıt veriyoruz, mücadelemize devam edeceğiz”

Çevreye duyarlı projelerin hedef alındığını belirten Aras, “Ancak herhalde bu mücadeleden memnun olmayan kesimler var ki; kimliksiz bazı sitelerle, yalan ve iftira içerikli karalama haberlerle sürekli bir tezvirat yaratmaya gayret ediyorlar.

Ama halkımız bunlara inanmıyor. Biz zaten hemen belgeleriyle açıklamalarımızı yapıyoruz.

Hatta bazı dostlarımız da diyorlar ki, “Ya çok da fazla cevap verme, onlar zaten şöyle böyle…”

Hayır, halkımız görsün istiyoruz. Gerçekten her iddiaya belgeleriyle cevap veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Ve mücadelemizi de sürdüreceğiz.

“Tehdit ve iftiralar bizi yıldıramaz”

Yani hiçbir tehdit, bu tür tezvirat, karalama, iftira bizi Muğla’daki mücadelemizden geri döndüremez.
Çünkü çalışıyoruz.

Bir taraftan halkımıza hizmet ederken, bir taraftan da dağımızı, taşımızı, ormanımızı, tarım alanlarımızı, turizmi, kültürü yaşatmaya çalışıyoruz.

Dediğim gibi, bu bizim görevimiz.

Bu tür girişimlerin hiçbir etkisi olmaz, gerek de yok. Boşuna enerjilerini buralara sarf etmesinler.”

“Hukuk yolu açık, buyursunlar hesaplaşalım”

Başkan Aras açıklamasını, “Eğer bir problem varsa, hukuki açıdan sonuçta Türkiye yargısı var. Buyursunlar, yargıda hesaplaşırız. Hiç sorun değil.” sözleriyle tamamladı.
 

WhatsApp İhbar Hattı
0530 898 92 56
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme

Gerçek Fethiye Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!