AĞAÇ KATLİAMINA TEPKİ BÜYÜYOR

Göcek, birkaç gün önce onlarca ağacın katledilmesiyle başlamıştı güne. FRT Tv'ye gelen bu ihbar üzerine harekete geçen haber merkezimiz, ağaç katliamı yapılan araziyi görüntülemişti. Haberimizin ardından Göcek Halkı da katliama sessiz kalmadı ve tepkilerini FRT Tv mikrofonlarına dile getirdi. 

  • 4098
AĞAÇ KATLİAMINA TEPKİ BÜYÜYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dost Gazetesi Muhabiri Gülyüz Yurdagül Sırt'ın haberine göre; 

Özellikle turizm beldelerinde yapılacak projeler için gerçekleşen ağaç katliamlarının ardı arkası kesilmiyor. Onlarca ağacın katledilmesine neden olan bu projelerden biri de Göcek’te yapılıyor. Göcek girişinde yer alan proje alanında yaklaşık 22 bin 146 metrekarelik arazide bulunan ağaçların hepsi katledildi. Ağaçlar kesilir kesilmez, iş makinalarının proje alanında çalışmalara başladığı gözlenirken çırılçıplak kalan araziye site yapılacağı öğrenildi. Onlarca ağacın kısa bir sürede katledilmesi, Göcek halkının da tepkisine neden oldu. 

PROJE İÇİN AĞAÇ KATLİAMLARINA BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ 
Dünyaca ünlü turizm beldelerinden biri olan, koyları ve doğal güzelliğiyle her yıl birçok yerli ve yabancı turisti ağırlayan Göcek de beton yapılaşmaya teslim olmak üzere. Göcek’te yapılacak bir proje için onlarca ağacın katledildiği arazi çırılçıplak kalırken, vatandaşlar bu duruma sessiz kalmadı. Proje alanı önünde toplanan Göcek Halkı, yapılaşmayla ilgili çevre ve doğanın korunmasına yönelik yasaların acil olarak düzenlenmesini istiyor. 

GÖCEK’İ GÖCEK YAPAN AĞAÇLARDIR
Göcek Halk Meclisi Başkanı Onur Ugan, olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Her ne kadar yasal olarak mevzuat buna açık olsa da, tapulu alanda izinler alınarak ağaçlar kesilebilse de vicdanımız buna el vermiyor. Çünkü Göcek, yeşili ve mavisi ile ünlü bir yer. Burada birçok ev yapıldı, birçok site yapıldı. Bugüne kadar hepsi maksimum anlamda yeşili korudu. Burada ağaçların tamamının kesildiğini görüyoruz. Bunların bir kısmı bırakılabilirdi. Biz buradaki yatırımcılardan doğanın korunmasını bekliyoruz. Bugüne kadar Göcek, Göcek olduysa bu çam ağaçları korunduğu için oldu. Bu bağlamda bundan sonraki yatırımcılar da böyle bir proje yapacakları zaman lütfen iki defa, 3 defa düşünsünler. Çünkü bu olay Göcek’i değersizleştiriyor. Bu proje bu şekilde devam ederse katma değer yerine zarar verecek. Yeşili korumak istiyoruz, ağaçlarımıza sahip çıkmak istiyoruz. Onun için özellikle Göcek'te yapılacak yatırımlarda doğal güzelliklerin korunmasının bekliyoruz” diye konuştu.
YASA DÜZELTİLMELİ
Göcek Muhtarı Fatih Ugan ise “ projeyi yapan burayı satın almış, yasalara göre ağaçları kesmek için izin almış. O zaman yasaların biraz değiştirilmesi lazım. Yapılabilecek ev kadar metrekarede ağaç kesilip geri kalanı korunabilir. Diğer projelere baktığımız zaman çamlar bir şekilde korunmuş, evler yerleştirilmiş. Şu manzaraya baktığınız zaman ise sanki toprak kayması olmuş, bir doğal felaket olmuş gibi görünüyor. Yani bunu gören insanın içinin sızlamaması mümkün değil. Göcek’e gelen siyasetçiler cümlelerine hep şöyle başlar; ‘Göcek sadece Muğla'nın değil Türkiye'nin değil dünyanın incisi’ derler. Ben buraya gelen tüm siyasetçilere, yöneten herkese seslenmek istiyorum. Yani halkı üzmeden oturdukları koltukta daha etkin olmalılar. Korkunç bir doğal afet gibi, buna kimse sessiz kalmamalı. Yasa düzeltilmeli” şeklinde konuştu.
BUNU YAPAN MESLEKTAŞLARIMI AFFETMİYORUM
25 yıldır Göcek’te yaşayan ve Göcek Halk Meclisi Üyesi Mimar Suat Selvi de şimdiye kadar çeşitli site projeleri yaptığını belirterek “ bu projeleri yapmadan önce günlerce o arazi içerisinde dolaşıp ağaçları kesmeden nasıl binaları oturtabilirizin  çalışmasını yaptık. Meşakkatli birşey. Ama sonucu şu anda benim yaptığım projede görünüyor. Kapitalist sistem, gölgesini satamadığı ağacı keser. Bizim kapitalistler de bir garip. Satmak için ‘doğa içinde’ falan gibi saçma sapan şeyler söyleyeceklerdir. Önce doğa katledilip doğanın içinde nasıl yapı yapılıyor, onu anlamış değilim. Büyük şehirleri mahvettiler, büyük şehirlerden buraya kaçıyorlar. Burayı da betona döndürmeye çalışıyorlar. Orman yanıyor, ağaç dikilecek diye bir bakıyorsun oradan da binalar yükseliyor. Bodrum'da orman yandı. Tam oraya tam orman sınırları içine otel inşaatı yükselmeye başladı. Kızılderili sözü vardır; ‘Beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu gördüğü zaman anlayacak’ diye. Buraları Ankara’nın, İstanbul’un sıradan bir ilçesi haline geldiği zaman anlayacaklar. Ama bütün Göcek kaybedecek. Hiçbir kurum ‘ne yapalım bu yasal hakkıdır’ deyip burada bu katliama seyirci kalmayı haklı göstermez. Herkesin muhakkak bir tepkisi olması lazım. Bu projeyi bu şekilde yapan meslektaşlarımı asla affetmiyorum” diye konuştu.
BELEDİYELER PLANLAMA YAPMALI
Uzun yıllardır Göcek’te yaşayan Göcek Halk Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Ergün ise “Bireysel olarak bu gelişmelerden son derece üzüntülüyüz. Ama diğer taraftan şu var, belediyeler kentlerin mimari bütünlüğüyle, kaçak yapılardan, güzelliği ile sorumludur. Fethiye Belediyesi'nin buralarda Göcek ile ilgili planlamalar yapması lazım. Kaldı ki bugün Göcek'te yüzlerce kaçak yapılaşma vardır. Bu planlamayı belediyenin yapması lazım. Burası bir pırlanta, dünyanın en güzel yerlerinden biri. Buranın Belediyesi'nin de gerçek anlamda buranın güzelleşmesi, yaşanılabilir bir kent olması için de çalışma yapması lazım. Mesela burada 6 buçuk metrelik bir yükseklik sınırı var. Ayrıca burası sit alanı ilan edilmiş bir yerdir ve şu an buna hiç kimse uymuyor” diyerek tepkisini dile getirdi. 
BU KADAR KOLAY YOK EDİLMEMELİ
Göcek Halk Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Yeşim Mukan da “Proje alanının karşısındaki sitede oturuyorum. Günlerdir o kesilen ağaç sesleri ile mahvolduk. O sesleri duydukça içimiz sızladı. Yasalar buna izin veriyor olabilir ama bunu kişilerin şahsi vicdanına bırakmamak lazım. Zaten 1 yıl önce yangında dünya kadar ağacımızı kaybettik. Üstüne bir de bu şekilde insan eliyle ağaçların yok edilmesi çok acı. En azından bir kısım ağaç korunabilirdi. Siz de görüyorsunuz orası dümdüz oldu. Belki sonra yeşillendirecekler ama giden ağaç geri gelmeyecek. Devletin bu ağaçların bu kadar kolayca yok edilmesine karşı bir yaptırımı, cezası olması lazım. 30 yıldır burada yaşıyorum, gerçekten çok acı. Keşke olmasaydı. Göcek’in güzel ve yeşil kalması için her zaman çabamız olacak” şeklinde konuştu. 
ACIMIZ TAZEYKEN BİR YENİSİ EKLENDİ
Üniversite Öğrencisi Ege Mukan ise “ Sonuçta önce de söylendiği gibi daha geçen yıl çok büyük bir orman yangını oldu ve çok ciddi bir ağaç tahribatı yaşandı. Daha onun acısı henüz tazeyken bana göre burada yeni bir doğa katliamının yapılması bence kabul edilebilir bir şey değil” diyerek ağaç katliamına tepkisini ifade etti.
 

AĞAÇ KATLİAMINA TEPKİ BÜYÜYOR
AĞAÇ KATLİAMINA TEPKİ BÜYÜYOR
AĞAÇ KATLİAMINA TEPKİ BÜYÜYOR
AĞAÇ KATLİAMINA TEPKİ BÜYÜYOR
AĞAÇ KATLİAMINA TEPKİ BÜYÜYOR
AĞAÇ KATLİAMINA TEPKİ BÜYÜYOR
AĞAÇ KATLİAMINA TEPKİ BÜYÜYOR
AĞAÇ KATLİAMINA TEPKİ BÜYÜYOR
AĞAÇ KATLİAMINA TEPKİ BÜYÜYOR
AĞAÇ KATLİAMINA TEPKİ BÜYÜYOR
AĞAÇ KATLİAMINA TEPKİ BÜYÜYOR

Bakmadan Geçme