6. Fethiye Belgesel Günleri hazırlıkları sürüyor

Fethiye'mizde önemli bir kültürel etkinlik olan Fethiye Belgesel Günleri'nin (FBG) 6'ncısını düzenleme çalışmaları sürdürülüyor.

  • 971

Çalışmalar hakkında organizasyonda önemli görevler üstlenen Abdullah Taşçıoğlu açıklamada bulundu. Taşçıoğlu açıklamasında “2017 yılında çıktığımız yolculuğun önemli bir durağına gelmiştik. Tabi durağına gelmiştik lafı sözün gelişi. Çünkü bu kadar acıya tanık olduktan sonra gecen yıllar gibi FBG düzenleyemezdik. Bunun apaçık nedeni var. Depremler yetmedi sel baskınlarında kaybettiklerimizle birlikte, on binlerce, yurdundan yuvasından ayrılmış, eşini, dostunu, çocuğunu, ana babasını kaybetmiş milyonlarımız varken bir felaket yokmuş gibi davranmamız mümkün değildi. Acılarımız tazeyken her zamanki gibi gülüp eğlenecek de değiliz.  Yaşadığımız felaketlerin dermanı bilim ve eğitimdir. Unutmak derman değildir. Unutmak, kimi zaman bazı yaralar için gerekli olabilir. Ama şunu unutmayalım;  birbirimize seslenmek için bir enkazın oluşmasını beklemeyelim.  İnsan olarak birbirimizin yüzüne bakabilmeliyiz. İnsana insan gerek. Son yıkımda öğrendik ki; yalnız, çaresiz, yıkıntı karanlığında tek başına iken, dışarıda, varlığından emin olunmayan bir insana sesleniyoruz içeriden. Yine, dışarı da yıkıntı altında, bilmediğimiz, tanımadığımız olası bir nefes, olası canlı var mı diye sesleniyoruz. 

“Bu ses çok önemli: insan sesi, birbirimizin sesi”
Birbirimiz yüzüne bakmak için yüzümüz olmalı. İnsanlığımızı unutmamalıyız ki, yüzümüz temiz kalsın. Tekrar edeyim. İnsana insan gerek. Unutmamanın, acıları ve yaraları iyileştirmenin yollarından biri görmek ve göstermek. İşte bunu için bu yıl yaşanan büyük deprem acısı nedeniyle Fethiye Belgesel Günleri’nin zamanında yapılmasını uygun gördük. Deprem gündemi nedeniyle erteleme düşüncesinden de bu nedenle vazgeçtik. Üstelik Fethiye’mizde depreme yabancı değil. 1957 yılının 24 Nisan’ı 25 Nisan’a bağlayan gece saat 04.00 da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremi hatırlayalım.  Şimdi, depremin dermanının bilim ve eğitim olduğunu çok acı bir biçimde öğrendik. Bu nedenle bu yıl 6. Fethiye belgesel Günleri’nde “Depremin dermanı bilim ve eğitim” diyoruz” dedi. 

“Herkesin bu imeceye destek vermesini istiyoruz”
6. FBG 15 ve 16 Nisan2023 tarihlerinde Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezinde yapılacağını ifade eden Taşçıoğlu “Ülkemizin gündemi yoğun. Yasadığımız ekonomik sıkıntılar yanında, deprem, seçimler ve kutsal Ramazan ayı. Bu nedenlerle programı olabildiğince kısa tutmamızın uygun olacağını duşunduk. Çalışmalarımız kapsamında FEFSAD, Akut, Mahalle afet gönüllüleri ve Fethiye Afet gönüllüler ile görüşmeler yaptık. Fethiye Afet Gönüllüleri, deprem çalışmaları ile ilgili bir görsel sunum yapacak. Etkinliğimizin teması Bilim ve Eğitim olduğundan 1. FBG`de kısa özetini (fragmanını) gösterdiğimiz "Toprağın Çocukları" filmini programımıza aldık.  Güncelliğini kaybetmeyen hatta son zamanlarda yaşananlar ve tartışmalar nedeniyle güncelliği artarak devam eden kapatılan koy okullarına ilişkin "Dilsiz duvarlar"  belgeselimizi gösterime aldık.  Öyle ki, deprem tartışmalarında, çarpık ve yoğun nüfuslu kentleşmenin nedenlerinden birinin köy okullarının kapatılması, eğitim için kente göç vurguları yapıldığına defalarca tanık olduk. Belgeselimiz "Dilsiz Duvarların" aslında dile gelen duvarlar olduğuna inanarak tekrar programa aldık. Program kapsamında, yine "görmek ve göstermenin" yaralarına inandığımızdan, depremzede beş gencimize birer adet kamera armağan edeceğiz. Yine, etkinliğimizin sunuculuğunu da depremzede gençlerin yapmasını uygun bulduk. 
Bundan sonra, etkinliğimizin çerçevesini de büyütmeyi tasarlıyoruz. Ulusal düzeyde bir çalışma planlaması içindeyiz. Bu nedenle de, genişlemeye uygun olarak, salt Adabelen ile sınırlı kalmayıp, Fethiye’de bulunan tüm öğretmen okulları ve eğitimcileri altına toplayan bir platform oluşturma yoluna gittik; Şimdilik adı da Fethiye Öğretmen Okullular ve Eğitimciler Platformu (FOKEP). Çünkü Fethiye’miz son zamanlarda oldukça yoğun göç aldı ve bu göçün olumlu yönü, bir bakıma “beyin göçü” niteliğinde olması! Böylelikle enerjimizi büyütebileceğiz.  Şimdi çağrımız; bütün eş, dost,  meraklı meraksız Fethiye’deki herkesin bu imeceye destek vermesini istiyoruz. 15-16 Nisan Fethiye Belgesel Günleri’ni not etmelerini, dahası yoğun bir katkı ve katılımını bekliyoruz” dedi. 
 

Bakmadan Geçme