• Haberler
  • Ulusal
  • 2024 Emekli Maaş Zam Oranları Belli Oluyor: Emekli Maaşlarına Yapılacak Zam

2024 Emekli Maaş Zam Oranları Belli Oluyor: Emekli Maaşlarına Yapılacak Zam

TÜİK'in açıklayacağı Aralık enflasyon rakamları, 2024 emekli maaşları için belirleyici olacak! Yüzde 38,08 beklentisi ile emekli zammı ve en düşük emekli maaşı artışları detaylıca inceleniyor.

  • 865
2024 Emekli Maaş Zam Oranları Belli Oluyor: Emekli Maaşlarına Yapılacak Zam
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni yılın gelmesiyle birlikte emekliler, 2024 emekli maaşı zammını merakla bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Ocak Çarşamba günü açıklayacağı Aralık ayı enflasyon rakamlarıyla birlikte emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarını belirleyecek. Piyasa katılımcıları, 6 aylık enflasyonun yüzde 38,08 olacağı beklentisi içerisinde.

MASADA 3 ANA FORMÜL VAR

Emekli kök maaş zammı, en düşük emekli maaşı artışı ve refah payı. Özellikle düşük gelir gruplarını gözeterek yapılacak bu düzenlemeler, emekli maaşlarında nasıl bir değişiklik getirecek?

Meclis düzenlemesi ile belirlenecek en düşük emekli maaşı için konuşulan rakamlar 10 bin ila 11 bin 500 TL arasında değişiyor. Hazine desteği ile şekillenecek olan bu rakamların emeklileri nasıl etkileyeceği detaylı bir şekilde ele alınacak.

Bakan Mehmet Şimşek, bütçe sınırlarını zorlayarak düzenlenecek olan emekli zammı ile ilgili detayları paylaşacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vereceği son kararla, emeklilere yönelik zam düzenlemeleri netleşecek ve beklenen açıklamalar yapılacak.

Emekli zammı için konuşulan rakamların yanı sıra, 2023 yılının son anket sonuçlarına göre enflasyon beklentileri de belirleyici olacak. Piyasa katılımcıları anket sonuçlarına göre, 2023 yılının tamamı için enflasyon beklentisi yüzde 65,39 oldu. Bu beklentinin gerçekleşmesi durumunda Tüketici Fiyat Endeksi'nin 1866,34 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 38,08. Refah payı hariç hesaplanan SSK ve Bağ-Kur emekli zammının bu oranda olması bekleniyor. Aynı dönemde hesaplanan memur enflasyon farkı yüzde 30,26, toplu sözleşme zammı ise yüzde 15 olarak belirlendi.

Emekli zam oranları, SSK, Bağ-Kur, memur ve memur emeklisi için ayrı ayrı hesaplanıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, senede 2 kez, Ocak ve Temmuz aylarında zam alıyor. Bu zamların doğrudan belirleyeni 6 aylık enflasyon oranları oluyor. Memur ve memur emeklileri de benzer şekilde senede 2 kez zam alıyor. Memurlar, enflasyon farkına ilaveten toplu sözleşme zammı alıyor. Enflasyon farkı, bir önceki dönem verilen toplu sözleşme zammının yeni 6 aylık enflasyon oranından arındırılmış halini ifade ediyor.

65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı alan vatandaşlar da bu zamlardan etkileniyor. Sosyal yardımlar, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında memur maaşlarındaki zam oranı kadar artış gösteriyor.

2024 emekli maaşı zammı için beklenen rakamların gerçekleşmesi durumunda, refah payı hariç yüzde 38,08 olacak. Bu orana memur zammı referans olarak 10-12 puanlık bir refah payı eklenmesi masada olacak. Refah payının zam oranı şeklinde mi, yoksa seyyanen zam olarak mı uygulanacağı henüz netleşmedi. Bakan Mehmet Şimşek, emekliler için bütçe sınırlarını zorlayacak. Burada emekliye zam düzenlemeleri düşük gelir grubu gözetilerek yapılacak. Rakamlar netleştikten sonra son kararı Başkan Recep Tayyip Erdoğan verecek.

Dul ve yetimler de emekli maaşı zammından payını alacak. 4A ve 4B'den emekli aylığından hak sahibi olan dul ve yetim emekliler, memur zammı kadar artış alacak. Dul ve yetimler, 3/4, 2/4 ve 1/4 olmak üzere hisseleri oranında maaş alıyor.

Emekli maaşı zammı beklenen enflasyon rakamları doğrultusunda belirlenecek ve düzenlemeler, düşük gelir gruplarına yönelik olarak hayata geçirilecek. Bu kapsamda en düşük emekli maaşı için konuşulan rakamların netleşmesi ve buna yönelik yapılan düzenlemelerin Meclis'ten geçmesiyle emeklilere yönelik zam süreci tamamlanacak.

Bakmadan Geçme