'2023 TURİZMDE YENİ BİR REKOR YILI OLABİLİR'

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Fethiye Turizm Konseyi toplantısında, Almanya'da gerçekleştirilen ITB Berlin Uluslararası Turizm Fuarı'na ilişkin değerlendirme yapılırken, 12-15 Nisan 2023 tarihlerinde İstanbul'da Fethiye'nin tanıtılacağı Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'na (EMITT) ilişkin de hazırlıklar konuşuldu. Bölgede öne çıkarılması planlanan alternatif turizm çeşitlerine yönelik görüş alışverişinde bulunulan toplantıda, 2023 turizm sezonun İngiliz ağırlıklı turistlerin bölgeye gelişiyle yeni bir rekor yılı olabileceğinin altı çizildi.

  • 1144
'2023 TURİZMDE YENİ BİR REKOR YILI OLABİLİR'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

FTSO Meğri Salonu’nda 24 Mart 2023 tarihinde Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya FTSO Meclis Başkanı Kemal Hıra, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, İMEAK DTO Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlkay Tugay, Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Bülent Uysal, TÜRSAB Batı Akdeniz BTK Bölge Temsilciliği Başkanı Özgen Uysal, FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Göcek-Der Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Dim, FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ölüdeniz Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Muhammet Kökten, FTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜRSAB Batı Akdeniz BTK Üyesi Emre Başaran, FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Kaya, Muğla Büyükşehir Belediyesi Temsilcisi Erdi Filiz, Fethiye Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Halime Ok, YDA Dalaman Havalimanı İş Geliştirme Direktörü Orçun Sungur, FTSO 6 Nolu Meslek Komitesi Başkanı ve Çalış-Der Üyesi Hüseyin Küp, FTSO 6 Nolu Meslek Komitesi üyesi ve Çalış-Der Üyesi Cenk Şimşek, İMEAK DTO Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Ammiler, Göcek Kültür ve Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Onur Ugan, Fethiye Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Gencay Güngör, FETAV Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Dinçer ve FTSO Genel Sekreteri Av. Ezgi Kullukçu katıldı.

 

Toplantıda ilk olarak 7-9 Mart 2023 tarihinde Almanya’da Fethiye’nin tanıtıldığı ITB Berlin Uluslararası Turizm Fuarı ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Fuarın ikili görüşmeler açısından oldukça verimli geçtiği belirtilirken, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) Türkiye tanıtımı için geçmiş yıllara göre daha sınırlı bir alan kiraladığı, bu nedenle de bazı stant alanı taleplerine yanıt veremediği vurgulandı. Fethiye ve Marmaris destinasyonlarının tanıtımının yetersiz kaldığından yakınan konsey üyeleri, TGA ile Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde gerekli görüşmelerin yapılarak bundan sonraki fuarlarda olumsuzluklara mahal verilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Konsey üyeleri, gerekirse bağımsız stantlar alarak Fethiye ve Seydikemer’in yurtdışı fuarlarda en etkin şekilde tanıtılması gerektiğine vurgu yaptı. 

 

Toplantıda 12-15 Nisan 2023 tarihinde gerçekleşecek EMITT fuarına ilişkin de hazırlıklar konuşuldu. Fethiye standında her yıl yapılan kokteylin Ramazan ayı nedeniyle iptal edildiği belirtilirken, fuarda Fethiye’nin en iyi şekilde tanıtılması için tüm gayretin gösterilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.

 

Toplantıda ayrıca Muğla Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda gerçekleştirilen “Muğla Turizmi Gelecek Vizyonu Ortak Akıl Arama Çalıştayı” sonuç raporu değerlendirildi. Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenmesi planlanan alternatif bir turizm çeşitlerinin konsey bünyesinde seçilmesine karar verilirken FTSO tarafından çalışması devam eden Fethiye-Seydikemer Turizm Envanteri’nden yararlanılabileceği aktarıldı. Yapılan görüş alışverişinde ise gastronomi, bisiklet ve yürüyüş yollarının ön plana çıkartılabileceği belirtildi. 

 

“2023 yeni bir rekor yılı olabilir”

 

Son bölümde 2023 turizm sezonuna ilişkin genel bir değerlendirme yapıldı. Henüz rezervasyonlara tam olarak yansımamış olsa da İngiltere pazarından Fethiye’ye çok yoğun ilgi beklediklerini anlatan konsey üyeleri, siyasi bir sorun çıkmaması durumunda, rekor yılı olarak istatistiklere yansıyan 2019 turizm sezonunu geride bırakabileceğini söyledi. Dalaman Havalimanı’na yurt dışından turist getirecek uçak koltuk kapasitesinin 1 milyon 900 bin rakamına ulaşacağı kaydeden üyeler, Rusya pazarından ise en az geçen yılki kadar turist beklediklerini vurguladı. 

 

Katılımcılara seslenerek tek bir pazara bağımlı kalmanın geçmiş yıllarda ortaya çıkardığı sorunlara değinen FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ise pandemi nedeniyle sekteye uğrayan Çinli turist akışının tekrar canlanması için TGA’ya talepte bulunduklarını söyledi. Başkan Çıralı, Babadağ başta olmak üzere Fethiye ve Seydikemer’in Çin’de tanıtılması talebinin TGA tarafından karşılanamaması durumunda çalışmaların FTSO bünyesinde sürdürüleceğini sözlerine ekledi. 

 

Bakmadan Geçme