Fethiye Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Fethiye Afet Gönüllüleri, Pazarcılar Odası ve Ziraat Odası işbirliğiyle hayata geçirilen, depremzedeler için “askıda sebze, meyve” uygulaması bugün Cuma pazarında başlatıldı
Kış mevsimi daha yüzünü göstermeden meyve sebze zamlar şimdiden gelmeye başladı. Dolmalık biberin kilosunun 35 lira olması ise gözden kaçmadı.
Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Fethiye’de hızla ilerleyen kaçak yapılaşmaya dikkat çekerek, ‘Toprak olmadığı zaman çiftçi, köylü üretmezse herkes aç kalır. Betonun yenmeyeceğini o zaman öğreniriz’ dedi.
Havaların ısınmasından sonra ürün çeşitliliği arttı. Fakat ürünlerde yaşanan bolluk fiyatları düşürmeye yetmedi. Artan girdi maliyetleri, yüksek mazot fiyatları gibi nedenler manav tezgâhlarına olumsuz yönde yansıdı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce desteklenen ‘’Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’’ kapsamında; Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak kışlık sebze yetiştiriciliği çalışmalarına başladı.
Taze ve kaliteli ürünlerin bulunduğu, haftanın Salı günleri kurulan Salı Pazarı’nda yoğunluk devam ediyor.
Enflasyonun her geçen gün artmasıyla birlikte zamların da ardı arkası kesilmiyor. Her hafta artan fiyatlar günümüzde bir ürünü almak için vatandaşı iki kez düşündürüyor. İngiltere’de yaşayan ve Fethiye’ye 3 gün tatile geldiğini söyleyen Mustafa Mert, Salı Pazarı’nda ürün fiyatlarını değerlendirdi.
Zincir marketlerdeki sebze meyve fiyatları cep yakıyor. Semt pazarında 15 liradan satılan domates, markette 35 liradan satılıyor.
Fethiye'nin ve bölgenin en büyük pazaryeri olan Salı Pazarı havaların iyice ısınmaya başlaması ile beraber sadece Fethiyelilerin değil yabancı turistlerinde en çok ziyaret ettiği yerlerden birisi.
Fethiye’de Cuma günleri Salı Pazarı alanında kurulan ve üretici pazarı olarak bilinen pazarda bu hafta Kurban Bayramı yoğunluğu yaşandı.
Fethiye’de Cuma günleri pazaryerinde kurulan Üretici Pazarı’nda fiyatlar her kesime hitap ediyor.
Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte topraktaki verimlilik arttı. Verimliliğin artmasıyla birlikte de ürünler bollaştı. Bu durum da meyve sebze fiyatlarını yüzde 50'ye kadar düşürdü.
Her haftanın Salı günleri kurulan ve yerli ve yabancı vatandaşların alışveriş için urak noktası haline gelen salı pazarında sabah hareketliliği gözden kaçmadı.
Fethiye’de her Salı ve Cuma günü kurulan halk pazarı, turistlerin de katılımıyla yoğun bir şekilde geçiyor. Ürün fiyatlarının normal olduğunu söyleyen esnaflar işlerinden memnun olduklarını dile getirdi.
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte meyve ve sebze fiyatlarında düşüş yaşanmaya devam ediyor.
Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üstünde olmasıyla hem Fethiye'de yaşayan vatandaşlar hem de farklı şehir ve ülkelerden gelen insanların ilgi odağı Salı Pazarı oldu.
Havaların ısınmasıyla beraber sebze ve meyve fiyatlarında düşmeye başladı. Ürün fiyatlarında yaşanan düşüş ile güneşli havayı fırsat bilen vatandaş alışverişi pazarda yapmayı tercih etti.
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte yaz meyveleri tezgâhtaki yerini aldı.
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte vatandaş internet üzerinden alışveriş yapmak yerine pazara giderek ürünleri almayı tercih etti.
Rusya’nın, Türkiye dâhil olmak üzere 9 ülkeden sebze ithalatını arttıracağı iddia ediliyor. Bu durum ihracatlar için önemli bir katkı olmasıyla birlikte kararın Türkiye’yi ne kadar kapsadığı henüz bilinmiyor.
Sabah saatlerinden itibaren başlayan sağanak yağışlar pazarcı esnafını olumsuz etkiledi. Yağmurlardan dolayı birçok tezgâh açılmazken sabahtan beri ıslandıklarını belirten Pazar esnafı Fethi Çalışkan,’’ Artık bu bölgenin kapatılmasını istiyoruz’’ dedi.
Döviz kurunun artması ile yükselen üretim maliyetlere rağmen bu yükselişin ürettikleri ürünlere yansımadığını protesto etmek ve kurak geçen mevsimde yağmur yağması için dua etmek amacı ile bir araya gelen sosyal medya üzerinde kurulan Karaçulha Çiftçi Birliği üyeleri Karaçulha Sebze ,Meyve Hali’nde lokma döktürüp Kuran’ı Kerim okuttular.
Vatandaşlar ve Pazar esnafı pazarlarda ürünlerin pahalı olmasından şikayetçi.Vatandaş ürünlerin pahalı olmasından dolayı alışveriş yapmakta zorlandıklarını ifade ederken,pazarcı esnafı da üretim maliyetlerinin yüksek maliyetli olmasından dolayı pahalı olan sebze meyvelerini satamadıklarından dert yanıyorlar.
Fethiye’de sebze, meyve ve hububat üretiminde büyük bir azalmanın olduğuna dikkat çeken Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, yaptıkları incelemelerde kuraklığın ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, “Çiftçiler kan ağlıyor” dedi.
Salı pazarında zirveyi bamya ve taze fasulye paylaşıyor. Geçen seneye göre meyve ve sebze fiyatlarının biraz daha pahalı olması vatandaşın cebini üzdü. Fiyatların yüksek olmasının sebebi hava şartları ve su sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Fethiye Sabit ve Seyyar Pazarcılar ve Manavlar Odası Başkanı Adem Hıra, “Sebze ana temel ürünlerde çok aşırı bir pahalılık yok mevsim normallerinde seyrediyor. Ama taze fasulye, barbunya gibi orta yayla kesimlerden geldiği için o bölgelerde de su sıkıntısı var maalesef üreticimiz tarlaların bir kısmını boş bırakmak zorunda kaldı” dedi.
İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine pazar yerleri ile ilgili genelge gönderdi. Fethiye Sabit ve Seyyar Pazarcılar ve Manavlar Odası Başkanı Adem Hıra, Fethiye Belediyesi ile yapılacak istişareler sonucu açık olan pazarların belirleneceğini söyledi.
Nisan ayı başında birkaç gönüllünün, Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan giyim mağazasına getirdiği sebze, meyve, ekmek ve bakliyat türü yardımlar her geçen gün büyüyerek daha fazla kişiye ulaştı. ‘Hayrat Manav’ adının verildiği yardım kampanyası 22 Mayıs Cuma günü sona ererken giyim mağazasının önü bugün de gıda paketleriyle doldu taştı.
Ata tohumları ile üretim yapan Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üreticileri, yağışlı havaya aldırmadan stantlarını kurdular. 15 günde bir Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi önünde kurulan pazarda organik sebze ve meyvelerin yanında evde üretilen zeytin, elma sirkesi de bulunuyor.