YAZARLARIMIZ
Anket
Müddei İddiasını İspat İle Mükelleftir
Eskiden milleti gütmek çok kolaydı. Silahlı Kuvvetlere bir darbe yaptırırdınız, olmadı bir muhtıra verdirir vaziyeti birkaç yıl idare ederdiniz. Şimdi bu işin modası geçti. Genel Kurmay’ın Balyoz davası ile internette yayınladığı bildiri gazetelerin üçüncü sayfalarında cinayet ve kız kaçırma haberlerinin arasına düştü.
Bu sefer de Kürtleri kışkırtmaya kalktılar. O da olmadı. Sivil itaatsizlik diye halkı sokağa dökelim, her yeri ateşe verelim diye konuştular. Diyarbakır Tahrir Meydanına benzeyecek dediler, üç beş çocuğun eline taş verip polis araçlarına attırmaktan ileri gidemediler.
Şimdi de seçimler öncesi hükümeti aciz gösterebilmek için fitneyi YGS sınavlarında denediler.
Fitnenin etkili olabilmesi için konusunun belirsizlikler içinde bulunması gerekir. Kuşku bir virüs gibidir. Hem insanın içini kemirip kurutur, devrilmiş bir ağaç kütüğüne çevirir, hem de hızla yayılır. İnsan gördüğü, duyduğu, his ettiği şeyden kuşku duymaz. Örneğin yoğurtlar siyah oldu diye bir yalan ortaya atarsanız size kimse inanmaz. “Kör müsün kardeşim, git bir göz doktoruna görün” diye size cevap verirler. Ama yoğurtta radyasyon var yalanını çıkarırsanız inananlar çok olur. İnsanlar her ne kadar “Bu adam yalancının tekidir, sözüne inanmak caiz değildir” diye düşünürlerse de, “ ya bu sefer doğruyu söylüyorsa” diye kuşkulanmaya başlarlar. Çünkü kimse yoğurtta gerçekten radyasyon olup olmadığını kendi imkânlarıyla anlamak becerisine sahip değildir.
İşte şimdi geçtiğimiz hafta yapılan YGS sınavlarında şifre uygulandı iddiası milyonlarca insanı kuşku içinde bırakıtı. Hukukta bir kural vardır “ Müddei iddiasını ispat ile mükelleftir”, yani günümüz Türkçesiyle, bir suçlamada bulunuyorsanız bunu kanıtlamak zorundasınız. Ama bakıyoruz şifrenin ne olduğu, nasıl çözüldüğü, kimin tarafından elde edildiği, kime verildiği, kimlerin bundan yararlanıp sınavda haksız başarı elde ettiği belli değil. Ortalıkta sadece soyut bir şifre iddiası var. Bir de örnek olarak dağıtılan soru kitapçığının şifrelenmiş olması.
Bu iddia üzerine ortalık ayağa kalktı. Önceden hazırlanmış öğrenci kıtaları aralarına sokulan provokatörlerle birlikte sokağa salındı, sağa sola saldırmaya başladı. Malum basın devreye girerek bu olayı hükümete ve son günlerde günah keçisi olarak belirledikleri “cemaate” karşı bir linç kampanyası haline dönüştürdü. Buna çocuğunun geleceğinden endişe duyan veliler de eklenince fitne bu sefer etkili oldu.
Biz konunun uzmanlarıyla görüştük, sınavlarda cevap kitapçıklarının bilgisayar ortamında değerlendirilebilmesi için ne şekilde hazırlandığını öğrendik. Eskiden yapılan sınavlarda on adet ayrı soru kitapçığı ve bunlara ait on adet farklı cevap anahtarı bulunuyordu. Öğrenciye bu kitapçıklar rasgele dağıtılıyordu. Anlaşılan bunun sakıncalı olduğu düşünülmüş. Bu sınavda tek bir soru grubu var. Ancak soru kitapçıklarının hepsi birbirinden farklı olarak, kişiye özel hazırlanmış. Hem soruların sıralaması, hem de doğru cevapların yerleri bütün kitapçıklarda farklı olarak belirlenmiş. Böylece kitapçıkların birbirine benzeme olasılığı asgariye indirilmiş. Bu kitapçıklar da sınava girecek kişi sayısı kadar basılarak her biri ait olduğu kişinin sınav yerine gönderilmiş.
Şimdi iddiaya göre rasgele düzenlendiği söylenilen cevapların yerleri aslında bir formüle göre sıralanmış. Bu formülü biliyorsanız doğru cevap şıklarını işaret etmeniz mümkün oluyormuş. Böyle bir iddiada bulunabilmek için öncelikle bütün soru kitapçıklarını ve cevap anahtarlarını inceleyip birbirleriyle olan bağlantısını araştırmış olmak gerekir. Bu iddiada bulunanlardan hiçbirisinin de böyle bir çalışmayı yapmış olması mümkün olmadığına göre bu tesbiti nasıl yapmış olduklarını anlayamadım.
Diyelim ki sınavı hazırlayanlar bir nedenle cevapları şifreli olarak yerleştirdiler. Bu şifreyi birisinin dışarıdaki adamlarına ulaştırması gerekir. Şimdiye kadar böyle birisi hakkında suçlama yapılmış değil. Öte yandan dışarıdakilerle şebeke halinde çalışan birisi varsa şifreleme yapmak gibi karmaşık bir yöntemi neden uygulasın. Soruları dışarıya sızdırır, sınava girecekler de paşa paşa bu sorulara çalışır, sınavda başarılı olur.
Özetle ortada maktul yok, katil belli değil, ama cinayetin adı her yerde duyulmuş.
Öte yandan yetkililerin bu konuda geçerli bir sınav veremediklerini düşünüyorum. Herkesi aydınlatacak bir açıklama yapmak yerine olayı toptan inkar etmek, hele hele Sayın Cumhurbaşkanının mevkisinden yararlanarak savunmayı ona yaptırmak doğru bir davranış değil. Unutmayalım, karanlık güçler arkalarına yabancı servislerin de desteğini alarak karanlık oyunlar tezgahlıyorlar. Bu tezgahları boşa çıkarmanın tek yolu bütün konuları olabildiğince açık ve anlaşılır bir şekilde kamuoyunun önünde tartışmaya açmaktır. Yoksa bu güçlerin bizi sürüklemek istediği çukura düşer ve kuşkularımızın içinde boğuluruz.
- Bu Gidişle Kayık İskelesi Zor Yapılır
- Veda Hutbesi
- Teknoloji Nereye Kadar?
- Taş Atan Çocukları Ne Yapmalı
- Karaçulha’ya Yeni Pazaryeri
- Kentsel Dönüşüm Nedir?
- Oylama Ne Zaman Yapılır?
- Muhalefet Türleri
- Siyasi Nezaket
- Kış Geliyor, PKK İnine, BDP Meclise
- Bir Babayiğit Aranıyor
- Toplu Konut
- ANIZ YAKMAK TOPRAĞA İHANETTİR
- Sayın Vekillerimize Başarılar Dileriz
- Kapatıyoruz… Türkiye’nin En Büyük(!) Perakende Mağazalar Zinciri
- Akan Su Yolunu Bulur
- “Ak Parti’ye Oy Verin Ama Anayasayı Değiştirecek Kadar Değil”
- Hayvancılık Öldü Mü?
- “Allah Beni Muhalefet Milletvekili Yapmasın”
- Kılıçdaroğlu Doğru Söylüyor
- İşini Bilen Adam
- Ali Boğa Niçin Yörük Kıyafeti Giyiyor?
- Yetkililer Neden Konuşmaz
- Yusuf Çaylı Nereye ?
- 1 Mayısı Karıştıramayız, Bari YGS’ ye Parmak Atalım
- Değirmenin Suyu Nereden Gelecek
- Bu Kadar da Tesadüf Olmaz
- Yayla Yolu Yeniden
- Üzümlü’de Neler Oldu?
- Müddei İddiasını İspat İle Mükelleftir
- Korkularla Yaşamak
- Eğitim Çıkmazımız
- Fethiyeli İş Adamları Dünyaya Açılıyor
- MHP’de Adaylık Yarışı
- Desteksiz Atışlar
- İlle de Nükleer Enerji
- SIRA DIŞI ADAYLAR, SIRADAN ADAYLAR
- Düğünler, Düğünlerimiz
- DEZENFORMASYON
- Siz Olsanız Ne Yapardınız?
- Başbakan Erbakan! Şakadan!
- Hollanda’yı Fethiye’ye Getirdik
- Çevrenin En Büyük Düşmanı Yine Bir Kısım Çevreciler
- Mahalle Baskısı
- Siyaset Medya Etkileşimi
- Beleş Yaşamak
- Hastaneler Niçin Kalabalık
- Seçim Yaklaşıyor, Hayat Duracak Mı?
- Yine Plansız, Projesiz İşler Yapılıyor
- Eren Dağı Kayak Merkezi Açıldı
- Olağan Şüpheliler
- Kaçak İnşaatlar ve Çözüm Yolları
- İki Olay, İki Mesaj
- Dalları Limon Bastı
- Fethiye’de Üniversite
- Partilerin Aday Belirlemesinde Hemşehrilik Unsurunun Katkısı
- Hırsızlara Ne Yapmalı
- Yeni Yılda Siyasi Partileri Bekleyen Tehlike: Popülizm
- Çevre Savurganlığı
- Yeni Muhalefet Taktikleri



Adnan SARAL
Celal Bozkurt
Coşkun Karabulut
Nuri Kıvrak
Nuri Kuzugüdenlioğlu
Ömer Faruk Bilgili